latinica  ћирилица
10/05/2018 |  07:49 ⇒ 11/05/2018 | 02:08 | Аутор: РТРС

НСРС- Прихваћени закључци владајуће већине; Одбијен приједлог опозиције

Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници разматрала је једну тачку Дневног реда - стање безбједности у Бањалуци и Српској - "Правда за Давида - правда за све".

23.45 - Народна скупштина Српске на посебној сједници донијела је одлуку о формирању Анкетног одбора у циљу сагледавања свих чињеница у вези са случајем страдања младића Давида Драгичевића. За предсједника Одбора именован је Бранислав Бореновић, а његов замјеник биће Драго Калабић. Чланови одбора су Недељко Гламочак, Миланко Михајилица и Горан Ђорђић. Парламент је обавезао Анкетни одбор да у року од мјесец дана информише Народну скупштину о утврђеним чињеницама. Скупштина је усвојила и 16 закључака, који су предложили клубови посланика СНСД-а, ДНС-а, СП, СДС - К и два самостална посланика. Скупштина је затражила да се убрза истрага у случају Драгичевић, апострофирајући улогу и одговорност тужилаштва. Посланици су одбацили сваки вид политизације трагичног случаја. Од Владе Српске затражено је да се приступи измјени прописа који регулишу поступак тражења несталих.

23.31 - Посланички клубови опозиције у Народној скупштини између осталог предложили су закључке којима се тражи да премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић разријеши дужности министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача због, какао су навели, пропуста изнесених на конференцији за новинаре 26. марта о смрти Давида Драгичевића, рекао је посланик СДС-а Недељко Гламочак. У закључцима опозиције се наводи да Народна скупштина задужује Одбор за безбједност Народне скупштине да спроведе парламентарни надзор и истрагу, те јавно саслушање у предмету Драгичевић.

23.15 - Посланик ДНС-а у НСРС Споменка Стевановић изнијела је закључке које су предложили посланици владајуће већине. Између осталог, неки од закључака односе се на то да је у основи стабилно стање безбједности у Српској, да НСРС тражи од надлежних институција да што прије расвјетле случај "Драгичевић", како би се задовољила правда. Такође, НСРС тражи да се убрза истрага, али не на рачун законитости, те да Парламент одбацује сваки вид политизације.

21.22 - Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се не мијеша у ствари које нису у њеној надлежности, те да се тако не мијеша ни у истрагу у предмету Давида Драгичевића.

"То није мој посао, немам знања да водим истрагу, то раде неки други који су за то обучени и чији је то посао", рекла је Цвијановићева на посебној сједници на којој се разматра стање безбједности у Бањалуци и Српској - "Правда за Давида - правда за све".

21.03 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да би шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Вукота Говедарица, уколико има сазнања да је Давид Драгичевић убијен, морао то да саопшти надлежном тужилаштву.

"Већ једном сам говорио о главном тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Бањалука Желимиру Лепиру, али очито је да Говедарица неће да чује оно што је истина. Рекао сам да се може провјерити оно о чему сам причао са Лепиром, а причали смо да је потребно да тужилаштво јавности саопшти чињенице које зна и сви то тражимо, што није притисак на ову институцију", рекао је Лукач у Народној скупштини.

Он је констатовао да би озбиљан човјек морао да има одређена сазнања да би тврдио да је почињено убиство.

20.40 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић навео је да Тужилаштво мора завршити свој посао када је ријеч о трагичној смрти Давида Драгичевића и позвао народне посланике да не пребацују одговорност на неког другог.

"Једина улога Владе јесте да ако треба ресурса видимо шта је то и да не штедимо и дођемо до истине", рекао је Касиповић на посебној сједници на којој се разматра стање безбједности у Бањалуци и Српској - "Правда за Давида - правда за све".

20.15 - Шеф Клуба СДС-а Вукота Говедарица сматра да најмање једна особа из Владе зна да ли је све рађено у складу са законом и одговорно у истрази у предмету Давида Драгичевића.

Он је додао да је сигуран да је та особа министар унутрашњих послова Драган Лукач, али да то можда зна и премијер Српске Жељка Цвијановић.

"Немам сумњу да знате шта се све десило у случају трагичног губитка младог живота у Бањалуци", рекао је Говедарица.

19.22 - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да треба појачати видео-надзор на свим мрачним мјестима у Бањалуци и другим градовима у Републици Српској, те очувати институционалну снагу Министарства унутрашњих послова.

19.15 - Посланик СНСД-а Драго Калабић каже је да је на скупштинском Одбору за безбједност синоћ изгласан закључак, у коме је предложио да Народна скупштина у овом случају прихвати парламентарни надзор ако то сматра потребним и да се то у најкраћем року проведе.

19.10 - Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић навео је да институције не требају игнорисати захтјеве Давора Драгичевића за квалификовањем тога да ли је његов син убијен или не, шта се тачно десило и шта је узрок смрти.

18.58 - Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић изјавио је саучешће породици Драгичевић због губитка сина, истичући да је као лидер те партије чинио све да случај не буде исполитизован.

18.11 - Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић демантовала је вијест која је недавно изашла у јавност, у којој се наводи да је она издала наређење да се воденим топовима растјерују окупљени грађани са Трга Крајине, који траже "Правду за Давида.

"Дегутантно је да се политичке партије мијешају у случај "Драгичевић". Ово је ствар људскости и принципа. Овдје не смије бити политика упетљана. У овом случају не можете ви бити на једној страни, а ми на другој. Страшно је да се политичке партије утркују, након што се деси овако страшна ствар", истакла је Цвијановићева.

18.01 - Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић навела је да није добро било кога квалификовати као саучесника у одређеном кривичном дјелу без јасних доказа.

Голићева је нагласила да Народна скупштина Српске не може бити судија и тужилац, јер је то политички орган, али да може тражити од тужилаштва да убрза процесе, али не науштрб истине.

Према њеним ријечима, тужилаштво је кључни орган за рјешавање овог случаја

17.59 - Шеф Клуба Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске Слободан Протић рекао је да посланици ове странке немају никакву дилему да се мора доћи до пуне истине, не само у случају трагичне смрти Давида Драгичевића, већ и у свим осталим неријешеним случајевима.

Протић је рекао да то није посао посланика већ тужилаштва, али да се може закључцима Народне скупштине покушати захтијевати да тужилаштво заврши свој посао на основу професионалних стандарда.

Посланик Српске радикалне странке Српске Миланко Михајилица каже да ове посебне сједнице не би ни било да није било притиска јавности.

"Онај ко управља друштвеним процесима, носи одговорност за ситуацију у друштву", рекао је Михајилица.

Шеф Клуба НДП-а Крсто Јандрић рекао да хронолошка прича о кретању Давида током кобне ноћи ништа не говори, јер нема кључног податка - када је наступила смрт.

Он је додао да посланици нису полицајци, судије и тужиоци, али да имају право причати о разним темама и дати коментар.

17.40 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да није тачно да је изјавио да Давид Драгичевић није убијен, како се наводи у појединим медијским написима.

Лукач је нагласио и да никада није рекао да је ријеч о самоубиству, односно да уопште није квалификовао овај случај.

16.32 - СНСД ће предложити формирање анкетног одбора како би се истражиле све околности око смрти Давида Драгичевића“, рекао је Радован Вишковић, предсједник Клуба посланика те странке.

Додао је да СНСД не скрива ништа и да нема никакву тајну према народу, и да одбору треба дати сва потребна овлаштења како би утврдио све чињенице везано за догађај.

У закључцима које је предложио, истакао је да СНСД сматра да је безбједносна ситуација у Републици Српској стабилна, са повременим инцидентима, али да дубоко жали због трагедије породице Драгичевић.

Додали су да подржавају сва окупљања грађана, али да осуђују сваки облик политизације.

15.50 - Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић је рекао да сви посланици траже да се убрза расвјетљавање случаја страдања Давида Драгичевића. Он је додао да прича да се дође до истине о околностима његовог страдања, нажалост, иде полако у други план, али да треба вратити аргументе у расправу.

"Скупштина не одлучује и не гласа да ли је нешто било убиство или задесна смрт. То мора да уради Тужилаштво. Ми можемо да говоримо о околностима које су довеле до тога и да тражимо више рација, више видео надзора у граду", навео је Стевандић.

15.16 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић очекује да у реалном року у потпуности буде утврђена истина о трагичном страдању Давида Драгичевића.

"Мислим да је добар приступ да сарађују Окружно тужилаштво и Републичко тужилаштво с циљем надзора над радом. Сарадњу је потребно наставити, као и са Министарством унутрашњих послова", рекао је Касиповић. Он сматра да је туробна, тешка и трагична истина да је угашен живот дјетета.

14.43 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас да ће реаговати на лажи да је саучесник у убиству Давида Драгичевића.

"Да ли треба да се навикнем на то што ми дјецу прозивају на друштвеним мрежема? На лажи и на жигосање моје дјеце се нећу навикнути и ћутати блогеру Слободану Васковићу који ми црта мету на леђима", рекао је Лукач у Народној скупштини у реплици посланицима опозиције.

Он је поновио да ће тужити Васковића и посланика НДП-а у Народној скупштини Здравка Крсмановића.

"Они ће морати доказати у суду шта сам сакрио и какав сам саучесник у убиству. Поднесен је извјештај са свим доказима који се односи на трагично страдалог Давида Драгичевића и биће настављена истрага којом ће бити показано да ли је било кривичног дјела или није, а до сада га није било", додао је Лукач.

Он је подсјетио да је од 2001. до 2006. године, када су власт у Српској били СДС и ПДП, почињено 30 убистава која нису ријешена.

14.25 - Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је данас да сви посланици у Народној скупштини Републике Српске траже истину о страдању младог Бањалучанина Давида Драгичевића.

Жунић је рекао да у Скупштини "нема једне и друге стране, јер је истина само једна, а послије ње може да дође правда".

13.38 - Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак сматра да постоје одређене нелогичности у поступцима истражних органа када је ријеч о трагичној смрти Давида Драгичевића, што ствара сумњу у спровођење истраге у овом, али и неким другим предметима.

13.02 - Главни тужилац Окружног тужилаштва у Бањалуци Желимир Лепир рекао је данас да тужилачки тим интензивно ради на утврђивању стварних околности страдања Давида Драгичевића и да ће све бити урађено да би истина била утврђена.

"Провјеравали смо сегмент по сегмент онога шта је урадила полиција у овом случају. Провјерили смо исказе које су свједоци дали полицији и утврдили да су аутентични", рекао је Лепир у обраћању у Народној скупштини Републике Српске.

Он каже да су тужиоци били у кући породице Рађен, у којој је, како је навео, наводно извршена пљачка.

"Извршили смо реконструкцију догађаја у кући породице Рађен, а не могу вам сада рећи резултате. Још ћемо радити на овом случају за шта треба времена и молим медије и јавност да имају стрпљења", додао је Лепир.

11.15 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач одбацио је данас све оптужбе на његов рачун и на рад МУП Републике Српске, назвавши да се ради о лажима.

Министар МУП-а Српске Драган Лукач у НСРС

11.05 - Давид Драгичевић, отац страдалог младића Давида Драгичевића, рекао је данас у Бањалуци да тражи истину и правду у вези са, како је рекао, бруталним убиством његовог сина и онима који су у то умијешани.

Драгичевић је рекао да хоће истину ма како она брутална била и да од тога неће одустати до краја живота.

10.15 - Након усвојеног дневног реда, посланицима се обратио предсједник ПДП и посланик те странке Бранислав Бореновић у име предлагача, опозиције, који су иницирали ову сједницу.

Бореновић је нагласио да скупштина мора да заузме став да сваки грађанин има једнака права на живот, сигурност и слободу, те да је обавеза сваке институције у Српској да сачува сваког грађанина од насилних аката од кога год да долазе.

"Једино ће се на тај начин послати јасна и чврста порука да је Република Српска и даље земља закона, реда и слободе, да правде у њој још има и да ће бити кажњен свако ко се понаша другачије", рекао је Бореновић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући документ о стању безбједности у Бањалуци и Српској - "Правда за Давида - правда за све" у којем се, између осталог, наводи да је "крајње вријеме да Народна скупштина Републике Српске заузме чврст став да нико и никада у Српској не може и не смије бити изнад закона".

Према његовом мишљењу, мора се инсистирати да се о осјетљивим и тешким питањима разговара у Народној скупштини Републике Српске.

О овој тачки дневног реда посланици ће се изјашњавати након што буде размотрена.

Сједници присуствују и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, као и Давор Драгичевић, отац трагично страдалог Давида.

Уочи посебне сједнице, предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да од Парламента Српске очекује утврђивање низа мјера које ће довести до јачања повјерења у институције.

Истакао је да је на дјелу харанга против цијеле полиције Српске с циљем њеног рушења и поновним стављањем на дневни ред реформе полиције. Конференцију за медије МУП-а, од 26. марта, поводом трагичног страдања Давида Драгичевића, оцијенио је грешком, али да то није довољан разлог да се руши цијела полиција Српске.

Нестанак двадесетједногодишњег Бањалучанина Давида Драгичевића пријављен је 18. марта, а његово тијело пронађено је 24. марта на ушћу ријеке Црквена у Врбас, у непосредној близини тврђаве Кастел у Бањалуци.

Након идентификације тијела, од 26. марта на бањалучком Тргу Крајине почела су окупљања грађана организована путем "Фејсбук" групе под називом "Правда за Давида", која је, како је наведено, формирана с циљем доласка до истине и расвјетљавања "случаја Давида Драгичевића".