latinica  ћирилица
22/05/2018 |  10:29 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

Филм Лица Лафоре на 27. међународном филмском фестивал "Златни витез"

У Севастопољу је отворен 27. међународни филмски фестивал "Златни витез" који ће се одржати од 22. до 31. маја.
Златни витез - Фото: РТРС
Златни витезФото: РТРС

Организатори фестивала су Министарство културе Руске Федерације,Министарство Руске Федерације за ванредне ситуације, Савез филмских радника Русије и Национални филмски центар Руске Федерације.

Ове године на фестивалу учествује 137 филмова из 28 земаља а за награду "Златни витез" такмичиће се и Мел Гибсон са својим остварењем "По сопственој савјести".

Директор фестивала је прослављени руски умјетник Николај Бурљајев а ове године предсједник жирија је чувени српски режисер Горан Паскаљевић. У Севастопољу, филм Лица Лафоре биће једини представник Републике Српске и Босне и Херцеговине. "Златни витез" је одавно прерастао оквире манифестације поставши својеврсна мисија очувања и ширења, афирмације словенске културе и духовности. 

"Златни витез" је данас велики културни покрет који око девизе "За моралне идеале и за уздизање човјекове душе" окупља ствараоце из свих области умјетности, прије свега из словенских земаља, али и остатка свијета.

"Златни витез" настао је 1992. године у Москви као Међународни филмски фестивал. Касније су у оквиру "Златног витеза" основани и позоришни, музички, ликовни и литерарни фестивал.

У многим земљама основани су клубови "Златни витез" у којима се продужава активност са Фестивала.

Покровитељи "Златног витеза" од оснивања до данас су патријарх московски и цијеле Русије, предсједник Руске Федерације и Парламент Русије.