latinica  ћирилица
03/06/2018 |  11:15 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Теслић - Малинарство једна од најмасовнијих пољопривредних дјелатности

Малинарство је једна од најмасовнијих пољопривредних производњи у општини Теслић, којом се бави око 320 произвођача. Берба ће због временских прилика ове године почети нешто раније, а малинари са зебњом ишчекују и вијести о цијени овог воћа по килограму.

Како би произвели малину врхунског квалитета, четворочлана породица Бојановић из Ружевића код Теслића напорно је радила и улагала у производњу током цијеле године. Прошлогодишња цијена малине по килограму их је разочарала, а зараде, кажу, није било. Једва су покрили трошкове производње. Док ишчекују бербу, страхују да се исти сценарио не понови и ове године.

У теслићком Удружењу пољопривредних произвођача "Пољотес" увјеравају да ће све произведене количине малине бити откупљене. Међутим, цијена малине по килограму биће позната тек у току бербе. Теслићки малинари су, тврде, имали среће, јер су уопште пронашли купца.

"Већ су склопљени уговори уз све клаузуле на заједничком договорном састанку између откупљивача, произвођача и мене као шефа Одсјека за пољопривреду и представника "Пољотеса". Постигнут је консензус око начина откупа и дефиниције уговора", каже предсједник "Пољотеса" и стручни сарадник у Одјељењу за привреду и пољопривреду у Општинској управи Теслић Његомир Кљечанин.

То што ће малине сигурно бити откупљене, малинарима није довољно да би производња била исплатива, а њихов рад и улагања оправдани. Послије прошлогодишње цијене, дио њих већ је обуставио производњу.

"Ја сам пробао још ову годину, видјећемо, ако се настави овако, не исплати се радити џабе. Са три КМ бисмо сви били задовољни, то је нека цијена - да има и малинар зараду и да покрије трошкове", истиче малинар Јован Бојановић.

Кљечанин додаје да је опште познато да хладњаче формирају цијену малине у току бербе. Каже да је сигурно да нико неће ризиковати овако квалитетну малину, а да цијена буде нижа него прошле године. Наравно, не може то нико гарантовати.

Прошле године у Теслићу произведено је више од 350 тона малине.

Ове године, та бројка биће знатно мања. Малинари који нису одустали од производње надају се да ће ова година показати да производња малине ипак има перспективу.

У супротном, кажу, биће то крај још једне масовне производње.