X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
04/06/2018 |  08:18 ⇒ 08:48 | Извор: РТРС

Тајланд: Кит угинуо због прогутаних 80 врећа смећа

Кит на Тајланду угинуо је након што је прогутао преко 80 пластичних кеса. Аутопсија на киту-пилоту, који је пронађен у каналу у јужној покрајини Сонгкла, открила је да је његов желудав био блокиран кесама за смеће.
Вреће извађене  из китове утробе - Фото: REUTERS
Вреће извађене из китове утробеФото: REUTERS

Тим ветеринара радио је пет дана да ослободи животињу из канала. На крају, њихови напори су се показали неуспјешним, јер је је кит испљунуо пет пластичних врећа непосредно прије смрти у петак. Постхумно је откривено је да је његов стомак био запушен са још 80 врећица и других предмета укупне тежине 8 килограма.

Тон Тамронгнавасават, морски биолог и предавач на Универзитету Касетсарт, рекао је да су вреће отежале киту да обавља своје нормалне дигестивне функције. "Ако имате 80 пластичних врећа у вашем стомаку, умирете", рекао је за Скајњуз.

Тамронгнавасават је додао да најмање 300 морских животиња, укључујући пилот-китове, морске корњаче и делфине, умиру у тајландским водама сваке године због пластике. "То је велики проблем. Користимо пуно пластике ", рекао је.

Шеф морнаричког и обалске страже Јатупорн Буруспат рекао је Ројтерсу да ће његово одјељење користити овај инцидент да би подстакло строжију контролу употребе пластике у земљи.

"Користићемо случај китова и позвати све секторе да покажу своје намјере о томе како смањити употребу пластике на Тајланду", рекао је он.