latinica  ћирилица
04/06/2018 |  16:29 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

Посљедње кише уништиле род трешње у мајевичким селима Тутњевац и Драгаљевац

Посљедње кише уништиле су род трешње у селима Тутњевац и Драгаљевац, на подручју Мајевице, гдје се налазе и највеће плантаже трешње у овом крају. Више од 70 одсто рода је пропало због појаве трулежи.

Након посљедње кише, Раде Гаврић није могао убрати ни један килограм трешње на својој плантажи. За три дана на стаблу је иструлио комплетан род.

"Пале су веће количине кише за кратко вријеме. Буквално, за 40 мин је пало је 40 литара кише и моја претпостављам да је усљед пљуска нешто нашкодило плоду трешње и сад имамо ово што се десило", истиче Гаврић.

Све агротехничке мјере у засаду је обавио. Ране сорте је обрао прије кише, а сорту "херц" која је тек стигла за бербу није успио спасити.

"Урађена је комплетна заштита листа, заштита плода од црвљивости, заштита од трулења , али није то то, ништа није помогло", жали се Гаврић.

Пољопривредни стручњаци кажу да је то честа појава у засадима трешње и треба превентивно дјеловати у кишном периоду.

"То је трулеж плодова, монилија фруктигена. Може бити и сива трулеж, што је у овом случају изражено и спријечава се превентивним третирањем, непосредно прије најављених падавина, ако су воћњаци у фази сазријевања", појашњава Гордана Гајић, инжењер заштизе биља.

У оваквим ситуацијама треба користити препарате са кратком каренцом од један до седам дана, водећи рачуна о времену бербе. Ако је вријеме нестабилно, и кише честе у вријеме зрења, потребно је урадити два до три третмана. како би се заштитио плод.