latinica  ћирилица
06/06/2018 |  12:40 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Лепир: Анкетни одбор нема овлашћење да оцјењује поступке и радње Тужилаштва

Тужилаштво поступа и предузима радње и мјере са циљем утврђивања правно релевантних чињеница битних за разјашњење узрока смрти Давида Драгичевића, изјавио је главни окружни тужилац Желимир Лепир за РТРС. Упитан да прокоментарише закључке Анкетног одбора, Лепир је навео да неће коментарисати те Закључке док се о њима не изјасни Народна скупштина.
Желимир Лепир - Фото: РТРС
Желимир ЛепирФото: РТРС

Анкетни одбор Народне скупштине Републике Српске, нема овлашћење да процјењује и оцјењује поступке и проведене радње Тужилаштва, радње доказивања, а које су провеле овлаштене службене особе под надзором тужиоца, те да одређује правну квалификацију, сходно закону о ВСТС БиХ, Закону о јавним тужилаштвима Републике Српске и Закону о кривичном поступку Републике Српске, пише у одговору.

"У свом излагању пред народним посланицима Народне скупштине Републике Српске, нагласио сам да ће се ово Тужилаштво изјаснити у конкретном предмету, тек када добије налаз медицинског вјештачења од стране тима вјештака из Загреба и о томе као и о досадашњим предузетим мјерама и радњама благовремено обавијестити јавност", одговорио је Лепир.

У досадашњем раду у конкретном предмету, није било пропуста од стране поступајућих тужилаца, а о томе да ли је било пропуста у раду, може искључиво да утврђује Уред дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету БиХ, наводи се у одговору.