latinica  ћирилица
07/06/2018 |  11:04 ⇒ 20:20 | Аутор: sputniknews.com

Путин у традиционалном специјалном програму говорио о економији, санкцијама, Донбасу...

Директна линија је завршена. Дијалог руског предсједника с грађанима Русије трајао је четири сата и 20 минута.

Последње питање било је шта Путин може да каже Русима да би их покренуо за неопходан помак у развоју земље?

Шеф државе се сјетио индустријализације тридесетих година. Тада се постављало питање о опстанку земље. Свијет је био на ивици рата.

Иста ситуација је била и педесетих. Хладни рат и нуклеарна пријетња – то је поново било питање преживљавања, нагласио је Путин.

"Желим да сви разумијемо, да знамо, да ако заостанемо у технолошком развоју, ако не обезбиједимо раст економије, коришћење нових технологија, ако не повежемо земљу путевима и комуникационим линијама, ако не обратимо пажњу на заштиту здравља и образовање, можемо бесповратно да заостанемо. То ће довести у питање наш суверенитет", рекао је руски предсједник.

У Москви је одржан традиционални специјални програм "Директна линија са предсједником Русије Владимиром Путином". Шеф државе  током разговорао је са држављанима Русије и одговарао на питања која их интересују.

15:34 Питање о политичкој конкуренцији: Да ли је Путин усамљен на политичком "Олимпу"?

"Један на пољу није војник", одговорио је Путин, подсјетивши да је поред њега тим истомишљеника. 

15:29 Путин о свом насљеднику: Размишљам о том питању стално, али о њему ће одлучивати руски народ.

"То је традиционално питање. Дефинитивно увијек о томе размишљам. Насљедника, у класичном смислу, нема, њега ће одредити руски народ, бирачи Руске Федерације", рекао је Путин.

15:21 Путин: С Меркеловом и Макроном сам на "ти"

Путин је испричао да се њемачкој канцеларки Ангели Меркел обраћа на "ти", као и предсједнику Француске Емануелу Макрону. 

Чешком лидеру Милошу Земану Путин се, како каже, обраћа на "ви", јер је он ипак старији од њега.

15:02 Руском предсједнику стигло је и питање из Кине о сарадњи Москве и Пекинга. Путин је подсјетио да Русија и Кина имају много заједничких пројеката, међу којима су и пројекти из сфере саобраћаја.

15:00 Путин: Вишинског су ухапсили зато што је новинар

На ову недопустиву политику Кијева треба да реагује новинарска заједница, изјавио је руски предсједник.

Када је реч о ослобађању украјинског редитеља Олега Сенцова, који је ухапшен због организације терористичког напада, а не због своје делатности, то су неупоредиве ствари, подсјетио је Путин. 

14:51 Једно од питања упућених руском предсједнику, а које је он лично прочитао током "Директне линије" било је и:

"Волођа, да ли си се уморио?"

"За сада не", одговорио је Путин.

14:47 О национализацији нафтне индустрије

"Можда не би требало предавати нафтну индустрију у приватне руке, али то је већ учињено... Национализација читаве нафтне индустрије је сложен и врло опасан процес који може довести до негативних резултата не само за индустрију, већ и за читаву економију", рекао је Путин.

14:41 Запад не признаје Асада. Зашто Ви признајете Порошенка?

"Интересантно", замислио се Путин и прешао на друго питање.

14.29 - Путин: Ласерски војни систем ушао је у употербу

Путин је изразио уверење да ће најновије оружје бити достављено војсци у планираном року.

"Систем ваздушног базирања 'Кинжал' већ се налази у употреби у Јужном савезном округу. Већ смо демонстрирали лансирање ове ракете", рекао је Путин.

Он је такође подсетио да се систем "Авангард" налази у индустријској производњи.

"2019. године он ће ући у оружане снаге. 2020. године планирамо да наше оружане снаге добију наша најмоћнија ракета 'Сармат'“, додао је руски предсједник.

Путин је нагласио да они који не вјерују у ово, нису вјеровали ни раније, али то Русији није сметало да ствара оружје.

14.17 - Питање о Сирији. Гледалац из Карачајево-Черкесије пита када ће трупе бити потпуно повучене из Сирије?

Руски предсједник истакао је да се искуство коришћења Оружаних снага у борбеним условима не може упоредити са војним вејжбама. Нажалост, то је везано са губицима. Русија то неће заборавити, а власти ће подржати породице погинулих војника, рекао је Путин.

Он је додао да су се у Сирији на страни терориста борили и држављани Русије. Због тога је мисија Оружаних снага Русије толико важна - било је неопходно побиједити тероризам на сиријској територији, док се милитанти нису вратили у своју домовину са оружјем у рукама. 

14:12 - Предсједнику се обратила група људи избеглица из Донбаса због рата у руском граду Батајск. Они су се суочили са проблемима при изради докумената и не могу да се запосле легално.

"Већ смо говорили о ситуацији у Донбасу. То је велика трагедија украјинског народа и наших сународника... Више пута смо се бавили овим питањем. Имамо нацрте закона о овом питању, али, нажалост, они још увек нису релизовани. Дубоко сам увјерен да треба кренути путем либерализације у области добијања руског држављанства. Ово има и хуманитарну и економску димензију", истакао је руски предсједник.

Путин је позвао на поједностављење поступка за добијање руског држављанства.

14:08 - Русија и Украјина имају заједничку будућност

Путин је нагласио да су руски и украјински народ у суштини браћа - они имају заједничку прошлост и будућност.

 14:02 - И блогери су добили могућност да поставе питање предсједнику

Да ли ће Русија имати сопствену криптовалуту, да ли ће је влада регулисати и да ли ће она једном замијенити новац?

"Русија по дефиницији не може да има своју криптовалуту, као и свака друга земља. То је нешто што превазилази границе. Самим тим њу и не може да регулише држава", објаснио је Путин.

Он је подсјетио на став Централне банке - криптовалута није ничим гарантована и не може бити средство плаћања. Међутим, власти морају да проуче како да користе ово средство.

13.58 - Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да не постоји план о гашењу друштвених медија на интернету или ограничавању слобода на свјетској мрежи, те да треба пронаћи "цивилизовано" рјешење за интернетску безбједност.

Русија је у априлу блокирала сервис за размјену порука "Телеграм" јер та компанија није жељела да омогући службама безбједности приступ порукама које су заштићене енкрипцијом.

Путин је, одговарајући на питања грађана, рекао да прати ситуацију у вези са "Телеграмом" и додао: "Ми нећемо затварати ништа."

Он је рекао да је највећа брига безбједност људи.

13.30 - Предсједник Русије је за два сата "Директне линије" одговорио на 27 питања.

Седам питања тицало се проблема привреде, пет — унутрашње политике Русије, два — социјалне политике, седам — међународних проблема (односа Русије и САД и Велике Британије, проблеми рјешавања ситуације у Украјини, положај руског становништва у балтичким земљама), по једно на тему спорта, развоја космонаутике, по два - социјалне политике и проблема медицине.

У овом тренутку је на "Директну линију" стигло 2,3 милиона питања.

13.18 - Шта мора да се да жртвује ради функције шефа државе?

"Лични живот. Али то се надокнађује тиме да помажете милионима људи да боље живе", одговорио је Путин.

12.55 - Питање о постављању Рогозина за директора "Роскосмоса"

"Његово образовање можда није профилно, али Дмитриј Рогозин се већ шест година бави одбрамбеном индустријом", подсјетио је Путин.

Према његовим речима, вицепримијер ће формирати тим који ће омогућити "Роскосмосу" да се развија.

Путин је увјерио да се свемирске технологије развијају.

"Морамо се вратити и чврсто одржавати надлежност у лансирању ракета", рекао је председник и додао да Русија сарађује са свим партнерима који се баве свемиром. Према његовим ријечима, Русија чак сарађује и са САД у освајању Венере.

Он такође говори о искључиво руском пројекту везаном за комуникацију.

"То ће бити пробој. То би могло довести до револуције у области комуникације", рекао је Путин.

 12.45 - Путин објаснио зашто траје рат у Донбасу

"Украјинским властима нису потребни бирачи из самопроглашених република, јер они неће гласати за оне који су покренули сукоб", сматра Путин.

Истовремено, шеф државе рекао је да Москва прати дешавања у самопроглашеним републикама на југоистоку Украјине.

"Како можете сматрати ове територије својим и стално гранатирати цивиле?", упитао се Путин.     

12.33 - Сљедеће питање је везано за однос са Великом Британијом и "случајем Скрипаљ". Шта ова ситуација значи за Русију?

"Да је против људи коришћено бојна отровна супстанца, они би умрли на лицу мјеста у року од неколико минута или секунди. То се није десило, значи, имамо посла са нечим другим", рекао је Путин.

"Хвала Богу да се то није догодило", додао је Путин.

Он је истакао да Русија за сада нема приступ истрази и приступ Јулији Скрипаљ, тако да је тешко да се ситуација коментарише.

12.25 - Питање о санкцијама: Да ли ће их Запад укинути?

Путин је навео да западни партнери по кулоарима све време тихо говоре о укидању ограничења. Али сада су почели да говоре о томе и јавно, посебно у контексту трговинског рата који су покренуле Сједињене Америчке Државе.

12.24 - Путин о трговинском рату:

"САД су заправо увеле санкције својим партнерима", рекао је предсједник Русије.

 12.09 - Сљедеће питање – о међународним односима: Зашто свијет не жели да чује глас Москве?

"Ово је начин за обуздавање Русије. Бескрајне оптужбе пружају основу за обуздавање Русије. У Русији виде пријетњу, виде да Русија постаје конкурент", нагласио је Путин.

Према његовим ријечима, то је погрешна политика Запада.

Сарадња би довела до економског раста широм свијета. И западни партнери то почињу да схватају, примјетио је Путин.

11.47 - О фудбалском првенству

Сљедеће питање је о предстојећем Свјетском првенству у фудбалу. Валериј Газајев обратио се предсједнику са молбом да прати развој овог спорта у Русији, као и изграђених објеката.

Путин је одговорио да је читава инфраструктура у Сочију након Олимпијаде добро попуњена. Ово је свакако успјех, сматра шеф државе.

Према његовим ријечима, инфраструктура изграђена за Свјетско првенство у фудбалу 2018. ће радити на развоју спорта и исплатиће се.

11.40 - Путин одговорио на питање поскупљења бензина

Путин је истакао да је повећање цијене бензина неприхватљиво и објаснио да је повезано са неправилним регулисањем у области енергетских ресурса.  

Путин је додао да ће влада предузети додатне мјере за стабилизацију цијена бензина.

Он је затим назвао министра енергетике Русије и питао га о корацима које ће Министарство предузети по овом питању.

Министар енергетике Александар Новак одговорио је да је раст цијена горива заустављен и да је влада предузела мјере које раде и показују позитиван утицај. 

 11.16 - Русија има низак ниво дуга, постоји пораст златних и девизних резерви. Према ријечима Путина, све то показује да земља има стабилне услове за економски развој.

Расте животни вијек грађана, повећавају се плате и реални приходи становништва.

11.13 - Путину постављено прво питање - о сивој економији

"Ако се говори у таквим категоријама: бијела, црна и сива - ми се крећемо према стабилној бијелој боји", одговорио је Путин на питање водитеља.

Русија је кренула путем одрживог економског раста, рекао је Путин. Индустрија и пољопривреда расту.

Осим тога, Русија има историјски минимум у инфлацији у контексту раста инвестиција.

10.51 - До 11 часова (10 по средњоевропском) предсједнику је упућено скоро 1,9 милиона питања. Већина је добијена телефоном.