latinica  ћирилица
07/06/2018 |  17:13 ⇒ 19:11 | Аутор: РТРС

Теслић- Недовољно гласова за подршку Извјештају о раду начелника општине

Кадровске промјене и недовољан број гласова за подршку Извјештају о раду начелника општине Теслић за прошлу годину изазвао је полемику на данашњем засједању локалне скупштине.

За начелника општине данашње одлуке о разрјешењима су незаконите, а они који су их изгласали поручују да начелник нема више потребну подршку одборника због незадовољства његовим радом.

Након што је начелник општине Теслић на претходној сједници скупштине Извјештај о свом раду за 2017. годину повукао у посљедњем часу, на данашњем засједању није добио потребан број гласова.

На иницијативу одборника услиједила су разрјешења директора теслићког Дома здравља, предсједника и чланова Управног одбора, а потом и разрјешење начелника Одјељења за просторно уређење.

"Очигледно је да послије данашњег дана начелник општине више нема потребну подршку. Очигледно је да су и одборници одлучили да послушају глас народа који га је бирао. Грађани су незадовољни радом начелника и одређених одјељења.  Вјерујем, да ово што се данас десило да је урађено по вољи народа и сигуран сам да се на овом неће зауставити", сматра Мишо Стојановић, предсједник Клуба одборника СНСД-а у СО Теслић.

"Није ово никакав политички авантуризам, ово је израз незадовољства већине људи, већине одборника и грађана на подручју општине стањем у Теслићу", каже Радојица Тодић, предсједник Клуба одборника ПДП-а у СО Теслић.

За в.д. директора Дома здравља "Свети Сава" именован је Ђурађ Тривуновић, досадашњи начелник општинског Одјељења за финансије, док је Младен Кованушић остао без фотеље.

За овакве кадровске промјене гласали су одборници СНСД-а, Социјалистичке партије, ПДП-а, ДНС-а, Независни клуб одборника и један одборник СДА. На водећу позицију Одјељења за просторно уређење скупштина је изабрала Бранку Ђорђић, умјесто Николе Стокића, којег су већином гласова разрјешили дужности.

"Изненађује понашање одборника ПДП-а, за оне који нису обавијештени. Они који јесу, не изненађује. Ситуација је једноставна. Скупштина је усвојила та рјешења за разрјешења. Она су незаконита и нису у складу са Статутом и законом о локалној самоуправи. Они ће бити изузети од изршења до момента док се не изјасне надлежне институције", наглашава Милан Миличевић, начелник општине Теслић.

"Начелник је то јавно и отворено рекао. Ја мислим да је то једна јако опасна ствар. То је директно непоштовање скупштинске воље. Али, ако он мисли да треба одређене потезе да проведе, и ми смо ти који ћемо подузети одређене правне мјере", истиче Мишо Стојановић, предсједник Клуба одборника СНСД-а у СО Теслић.

И поред свих дешавања, предсједник Скупштине тврди да скупштинска већина није угрожена.

"Сигурно да је виђено већ неких проблема и на прошлој сједници, али кажем, у неком наредном периоду за очекивати је да ће то ићи неким својим током", сматра Мирољуб Летић, предсједник Скупштине општине Теслић.

Одборници су предложили и опозив потпредсједника Скупштине Мехмеда Дубрaвца, о чему ће се изјаснити у јулу на наредном засједању.