latinica  ћирилица
07/06/2018 |  22:54 | Аутор: РТРС

Могућност потписивања споразума о прекиду Корејског рата

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да постоји могућност да ће са сјевернокорејски лидером Ким Џонг Уном 12. јуна потписати споразум о завршетку Корејског рата, јавили су амерички медији.

Трамп је на конференцији за новинаре са јапанским премијером Шинзом Абеом рекао да би волио да једног дана буду нормализовани односи Вашингтона и Пјонгјанга.

"Могло би да се деси да потпишемо споразум. То би био први корак. То је, вјероватно, најлакши дио, а најтеже предстоји након тога", навео је Трамп.

Осврћући се на сарадњу са Јапаном, Трамп је рекао да заједно са Абеом настоји допринијети побољшању трговинских односа. Абе је обећао нове јапанске инвестиције у САД.

"Заједно настојимо смањити знатну унеравнотеженост у нашој трговини, као и уклонити баријере извозу америчке робе. Желимо поштено економско партнерство на обострану корист", нагласио је Трамп.

Трамп истиче да Вашингтон прихвата и жели да охрабри јапанске инвеститоре да отворе нове фабрике у САД и наводи да му је Абе рекао да ће то и да се деси.