X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:53 | Извор: СРНА

Дачић: Нереална промјена формата дијалога са Приштином

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да у овом тренутку није реално да буде промијењен формат дијалога Београда и Приштине тако што би се прикључила још једна страна, те поручио да би, ако би се то ипак догодило, Србија затражила некога ко би заступао њене интересе.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је нагласио да је утопија у овом тренутку размишљати о промјени формата дијалога и додао да је сада питање да ли би то значило "гомилање на страни Приштине оних који је подржавају".

- Овдје је питање да ли је ово са Приштином дијалог, преговори или ћемо да гомиламо на њиховој страни оне који их подржавају - рекао је Дачић за телевизију Пинк.

Он је навео да су САД увијек "баш случајно, биле присутне у Бриселу /током дијалога Београда и Приштине/ и разговарале са обема странама", те да је "и њихова понекад била конструктивна" тако што су вршиле притисак на Приштину о неким питањима.

- Сада се не ради о томе и нема разлога да се тај формат промени, односно да се неко прикључи - рекао је Дачић.

Он је оцијенио да сада постоји једна врста притиска појединих земаља ЕУ, које су незадовољне начином вођења дијалога и да те државе траже од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини да именује некога ко ће бити задужен само за тај посао.

Дачић је нагласио да је велика непознаница шта би могло да се очекује од наредне рунде дијалога јер, како је указао, Београд жели договор и компромис.

- Ако неко очекује да ми прихватимо једностране акте које је донијела Приштина - то се неће догодити - истакао је Дачић и навео да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен у формату у којем је започет.

Дачић је рекао да рокови о завршетку дијалога не постоје и да не вјерује да ће било ко озбиљан у вези са Косовом и Метохијом постављати било какве рокове.

- Изражавамо спремност и жељу за дијалогом, треба сачувати хладну главу и видјети шта наши противници желе - навео је Дачић.

Упитан о сукцесији имовине бивше СФРЈ, односно продаји објеката некадашње државе, Дачић је одговорио да ће тај процес бити настављен и да, према договору, Србија добија, отприлике, 39 одсто вриједности и додао да има још заједничке имовине која није расподијељена.

Он је подсјетио да је недавно за 12,1 милион долара продат резиденцијални стан у Њујорку који није кориштен од почетка деведестих година прошлог вијека, те да ће Србији, која је све вријеме плаћала одржавање, од тога припасти готово седам милиона долара.

- Србија је сносила готово три милиона долара трошкова да сачува тај стан, а има још таквих локација - рекао је он.

Дачић је потврдио и да је у току процес заједничке продаје још четири објекта бивше СФРЈ - сталне мисије бивше државе при УН у Њујорку, као и амбасада у Бону, Берну и Токију.