latinica  ћирилица
27/06/2018 |  16:10 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Достигнути рекордни показатељи

Премијер Републике Српске Жељка Цвијновић изјавила је данас да Влада Српске са грађанима ради на повећању стандарда, да су повећане плате и пензије и достигнути рекордни показатељи.
Жељка Цвијановић (фото: Синиша Пашалић) -
Жељка Цвијановић (фото: Синиша Пашалић)

"Идемо даље, газимо пуним кораком и намјеравамо да трчимо у будућности. Демагогију ПДП-а слушамо годинама", рекла је новинарима Цвијановићева.

Што се тиче изласка Републике Српске на међународно тржиште капитала, Цвијановићева је рекла да се прво изађе на тржиште и тамо позиционира са именом Република Српска.

"Други важан моменат јесте да овладате процедурама и онда за касније емисије будете приправни да знате шта радите и како долазите до консултанта, ко вам води одређени посао, како успостављате контакте и слично. Та лекција је савладана", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да о причи ПДП-а о пензијама неће да говори јер док је предсједник Владе био Младен Иванић то је била једина Влада у историји Српске која је пензионерима исплаћивала пензије по коефицијенту 0,57.

"То је била брука и срамота да од оно мало пензије колика је била нису могли пребацити ни 60 одсто да исплате. Они нису кредибилни да критикују ово што се дешава у области пензија. Ми смо са пензионерима направили договор и поносна сам што смо то успјели да реализујемо и сваких пар мјесеци имали постепено повећање пензија и дошли смо ту гдје јесмо, а што се тиче њих они то могу да рачунају како год желе", додала је Цвијановићева.

Она је рекла да је Српска 2016. године имала највећи раст у региону, виши од словеначког који је био 3,1 одсто, Федерације БиХ која је имала 2,9 одсто, Србије 2,7, те Македоније 2,4 одсто.

"У прошлој години смо имали раст од три одсто и имали би пуно већи да није било страшне суше која је похарала све и наше хидрологије која је била лоша и начинила штету када је у питању функционисање `Електропривреде` и наше привреде, али и свега онога што је посљедично било угрожено. По чему је Српска на економским апаратима ако нам је задуженост 40 одсто, то је омиљена тема експерата ПДП-а била читав низ година који су прогнозирали да неће бити плата, пензија да смо презадужени, а сада могу видјети да смо мање задужени него други и доћи ћемо на стопу од 38,5", нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да, што се тиче поређења, нека се ПДП упореди са периодом када су управљали системом и обећавали 40.000 до 50.000 радних мјеста, "а онда се могла видјети глума која је пратила сав тај циркус".

"Пензије су расле, рашће, имамо договор са пензионерима и знамо шта да радимо. Не интерсује ме рачуница ПДП-а и што се тиче приче о апаратима не да нисмо на њима, него смо у прошлој години забиљежили рекордне резултате, највећу стопу запослености, рекордну покривеност увоза извозом од 71 одсто, а за вријеме њихове власти то је било 38 одсто и сада неки експерт ПДП-а треба да ми објасни да је 38 одсто боље од 71", закључила је Цвијановићева.