latinica  ћирилица
04/07/2018 |  16:18 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Истрага против више лица због основа сумње за убиство Драгичевића

Окружно јавно тужилаштво Бањалука донијело је наредбу о спровођењу истраге против више НН лица због постојања основа сумње да су 18. марта у Бањалуци напали Давида Драгичевића који је, плашећи се за свој живот, бјежао од њих и пао низ стрму обалу ријеке Црквине или су га нападачи гурнули, те је усљед утопљења наступила смрт.
Бањалучко Окружно јавно тужилаштво - Фото: СРНА
Бањалучко Окружно јавно тужилаштвоФото: СРНА

У наредби из Окружног тужилаштва Бањалука наводе да постоје основи сумње да су та лица другог лишила живота, чиме би учинила кривично дјело убиство.

У наредби се наводи да постоје основи сумње да је 18. марта око 4.00 часа у Улици Велибор Јањетовића Јање код броја 27 у Бањалуци више НН лица, најмање два, а највјероватније три, вербално бијесним и хистеричним гласом напало Драгичевића, упућујући му пријетње и физички га напало.

Висина корита ријеке Црквене у том дијелу је око 4,5 метара, а прикупљени докази упућују на основ сумње да је оштећени Драгичевић, бјежећи од нападача, управо на том мјесту, пао низ стрму обалу у набујалу ријеку Црквену или је од извршилаца са исте обале гурнут у ријеку, истиче се у наредби Тужилаштва коју је данас у Народној скупштини подијелио министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

"Имајући у виду да је судско медицинским вјештачењем утврђено да, поред повреда које су настале падом, постоје и повреде које су могле настати и на неки други начин /ударцима/, налазимо постојање основа сумње да је оштећени критичне прилике и физички нападнут од извршилаца", пише у наредби.

Из прикупљених доказа произлази да је Драгичевић усљед таквог напада и вербалних пријетњи, плашећи се за свој живот, бјежао од извршилаца према обали ријеке Црквене у непосредној близини куће власништво Миомира Курушић.

У наредби Окружног тужилаштва се истиче да је у кратком временском периоду код оштећеног наступила смрт усљед утопљења у воду, а леш је пронађен 24. марта у непосредној близини ушћа у ријеку Врбас.

Према приложеним доказима, произилази да је 24. марта тијело Драгичевића пронађено у ријеци Црквена, у непосредној близини ушћа у ријеку Врбас, након чега је тијело извучено на десну обалу, те је обављен увиђај на лицу мјеста.

Из обдукционог записника сачињеног приликом обдукције тијела Драгичевића која је извршена 25. марта у Заводу за судску медицину Републике Српске, од обдуцента Жељка Карана, затим налаза реобдукције тијела која је извршена дана 28. марта од љекара Ивице Милосављевића, његове изјаве као стручног свједока, као и налаза и мишљења тима вјештака Завода за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу од 20. јуна утврђено је да узрок смрти Драгичевић утапање у води.

Према налазу судскомедицинског вјештачења Завода за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу произлази да све повреде на тијелу представљају неспецифичне механичке повреде настале дјеловањем тупе механичке силе слабог до средњег интензитета на површину тијела.

Према закључку вјештака повреде су могле настати у околностима пада, и то управо пада низ терен - корито ријеке Црквене у дијелу иза улице Велибора Јањетовића, јер је ријеч о зидовима корита који формирају стрму косину.

Пад особе низ такву косину очекивано је праћен котрљањем, клизањем и ударима избочених дијелова тијела /чело, јагодице, нос, бок, кољена/ о подлогу, а на самом крају путање пада тијело долази у контакт с дном корита ријеке, што може довести до додатног озљеђивања/.

Према мишљењу вјештака пад с моста у Улици Душана Суботића или с обале директно у воду /дакле, без контакта с препрекама/ се може практично искључити, наводи се у наредби о спровођењу истраге.

Вјештаци су закључили да се узрок пада не може утврдити, па се тако могло радити о спонтаном паду узрокованом спотицањем или оклизнућем при ходу /трку/ дакле, о паду без дјеловања неке вањске силе, али и о паду који је услиједио због ударца или одгуравања од друге особе.

Вјештаци су при томе такође закључили да се не може искључити могућност да је нека од повреда на оштећеном настала другим механизмом, различитим од пада - конкретно, ударцем неког тупотврдог средства.

Ова могућност се, како су вјештаци закључили, прије свега односи на повреду у подручју уста /крвни подлив усана и предијела усне шупљине/, као и крвне подливе на хрпту десне шаке и на лијевој подлактици.

Закључак вјештака је да су наведене повреде могле настати ударцима стиснутом шаком, у ком случају повреде на подлактици и на хрпту шаке представљају тзв. одбрамбене повреде.

Разлози за доношење наредбе о спровођењу истраге произлазе из доказа приложених уз Извјештај о смрти Драгичевића из МУП-а и Управе за организовани и тешки криминалитет, и то Пријава о нестанку лица, Записник о саслушању свједока Давора Драгичевић од 18. марта, Записник о увиђају од 24. марта и фотодокументација од 24. марта са криминалистичко-техничким извјештајем.

Међу тим доказима су и службене забиљешке Полицијске станице Бањалука - Центар и Полицијске управе Бањалука, Сектора криминалистичке полиције, Одјељења за општи криминалитет, Одсјека за крвне и сексуалне деликте од 24. марта, те записници о саслушању свједока Љиљане и Дамира Хазнадар, Далибора Гуслова, Младена Михајловић, Синише Поповић, Милета Бошњака, Зорана Талића, Небојше Топаловић.

Такође, међу доказима су Обдукциони записник Бањалука од 25. марта, Налаз реобдукције леша Давида Драгичевић извршене од љекара Ивице Милосављевића, Записник о саслушању свједока Ивице Милосављевића од 27. парила, налаз судскомедицинског вјештачења узрока и околности смрти Драгичевић, извршеног по вјештацима Завода за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу од 20. јуна.

Приложени су и докази: Записник о увиђају ПУ Бањалука, Одјељење за општи криминалитет, Одсјек за крвне и сексуалне деликте са фотодокументацијом, фотодокументација и Скица лица мјеста, Јединица за форензику - Криминалистичко-технички центар, 8. маја, видео записи надзорних камера апартмана "Весто" који се налази Улици Велибора Јањетовића број 7 и сервиса моторних возила "МК сервис" у Улици Велибора Јањетовића у Бањалуци, те Налаз вјештачења видео-записа извршен по вјештаку Грегора Ковачу, из Цеља, Република Словенија...

Из налаза вјештачења видео-записа надзорих камера у Улици Велибора Јањетовића и то надзорних камера објекта "Апартмани Весто" и објекта сервиса моторних возила "МК сервис", извршеног од вјештака Грегора Ковача, као и других доказа, произлази да је оштећени Драгичевић у критично вријеме био у Улици Велибора Јањетовића, те да је прошао поред куће власништво Миомира Курушића.

Из изјаве свједока Слађане Марић /која станује као подстанар у кући власништво Курушић Миомира која се налаз у Улици Велибора Јањетовића број 27/ произлази да ју је тог дана око 4.00 часа ујутро пробудила снажна бука, галама и свађа која је долазила споља. Како је свједок навела, сјећа се да је чула јак мушки хистеричан глас који је галамио на некога, а тај који је галамио, био је веома бијесан, љут, а изговарао је неке псовке и пријетеће ријечи.

Поред тог бијесног и љутитог гласа чуо се и глас још два или три мушкарца, који су такође учествовали у том разговору. Како је свједок навела, тај љутити глас и тај жамор двојице или тројице мушкараца одмах затим пратила су два снажна треска, звука, који су свједоку највише личили на звук дасака које су бачене са неке висине на тврду подлогу, а чула је два таква звука, који су дошли у веома кратком временском интервалу, одмах један иза другог, да би одмах након тих чула и звук кршења грања.

Затим је, навела је свједок, чула да је нешто тешко пљуснуло у воду, те да је тај звук за њу био ужасан и страшан да је одмах помислила да је неко у том тренутку погинуо.

У даљем току истраге из Тужилаштва су навели које је све радње потребно предузети да би се утврдило да ли је оштећени пао у Црквену бјежећи од извршилаца или су га извршиоци гумули низ обалу у наведену ријеку. Из налаза судско-медицинског вјештачења произлази да је код оштећеног наступила смрт усљед утопљења у води, наводи се у наредби коју је потписао окрузжни јавни тужилац Далибор Врећо.

У току истраге потребно је предузети све потребне мјере и радње с циљем утврђивања идентитета непознатих извршилаца кривичног дјела и с циљем правилног утврђивања чињеничног стања у овој кривичној ствари.

Повезане вијести:

Саопштење Окружног јавног тужилаштва о случају "Драгичевић"