latinica  ћирилица
09/07/2018 |  18:36 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Све чешћи напади на РТРС, њене новинаре и уреднике!

Из дана у дан, поједини чланови политичких партија и невладиних организација нападају Јавни сервис Републике Српске, новинаре и уреднике, па и чланове њихових породица. Политички аналитичари сматрају да је то дио плана за покушај дестабилизације Републике Српске и да ће бити све чешћи, како се буду ближили избори у БиХ.

Проблематизација јавног сервиса није ништа ново јер је, тврде, примјењивана у свим земљама, гдје је постојао план рушења демократски изабране власти.

Све су чешћи напади на РТРС, њене новинаре и уреднике. Прије неколико дана Стефан Благић, члан групе Рестарт путем друштвених мрежа упутио је поруку:

"Нека Синиша Михаиловић, Нада Арлов и Нада Велетић као и директор Фабрике лажи добро пазе да ме не сретну на улици. Нека добро, добро пазе!"

Разлог је наводно, била вијест коју је РТРС објавила и у којој је наведено Благићево име са личним подацима, а налази се лицима од раније познатим полицији и тужилаштву.

Благић је критиковао РТРС, зашто је објавила документ са његовим именом и презименом , а на Тргу Крајине лијепио је плакате посланика са фотографијама и личним подацима, који нису подржали закључке Анкетног одбора у Скупштини Српске. 

Видео погледајте и на нашем Јутјуб каналу:

"Прихватљиво је критиковати јавни сервис и друге институције, али на рационалан начин. Не тако да се оне руше и да се урушава држава, а баш се сада са тим суочавамо. И поред тога, имамо често случајеве кампање против новинара, против људи из јавног сервиса на начин да им се цртају мете", рекао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић. 

Тешко би било и побројати све нападе на Јавни сервис, његове новинаре и уреднике у задњих неколико година. Предњачиле су политичке партије, али ни неке невладине организације и интернет портали нису за њима заостајали. 

"Гледам овдје на 300 метара од нас једну фабрику која ради и дан и ноћ. То је фабрика лажи, то је фабрика РТРС", релао је бивши предсједник СДС-а Младен Босић.

"Предлажем да се још у бордел боји офарба студио или у лила боји. И онда ћемо имати прави најт клуб", додао је министар безбједности (СДС) Драган Мектић.

Шукало: Морам прије свега да апострофирам противзакониуту улогу РТРС-а, која у својим информативним емисијама шири мржњу", изјавио је посланик ПДП-а Адам Шукало.

Напади на јавни сервис нису случајни, сматрају политички анлитичари. Под плаштом приче о недемократској телевизији, сматрају, жели се дестабилизовати демократски изабрана власт и њене институције.

"Оно са чиме се често у посљедње вријеме суочавамо, јесте координисан напад на јавни сервис. У сваком случају, очигледно је да неким политичким снагама, али и можда и у међународним круговима не одговара таква позиција РТРС-а, која је, хтјели ми признати или не, озбиљна брана свим облицима њеног урушавања, а очигледно је да то многима смета", сматра анлитичар Милован Милутиновић.

"РТРС јесте на мети неких људи који желе да спроведу недемократску промјену власти у Републици Српској. Који желе да ставе по контролу јавно информисање и који једноставно желе да јавно информисање буде усмјерено на постепеном укидању Републике Српске". истакао је политички аналитичар Александар Павић.

Занимљиво да је РТРС била дискредитована и то од дијела међународне заједнице и када је пренијела вијест лондонског "Тајмса" о доласку британских војника и покушају смањења руског утицаја на овим просторима. Амбасадор Велике Британије у БиХ на твитеру је тада рекао да својој дјеци не чита бајке него пусти програм Телевизије Републике Српске.

Подсјећамо, прије три године у јавност је изашао документ са потписом страних обавјештајних служби у којем су дате методе и упутства како срушити власт у Републици Српској. Детаље је у Скупштини прочитао потпредсједник Ненад Стевандић, а у њему је између осталог наведено:

"Посебно треба проблематизовати енитетску телевизију као недемократску  и појачати корупционашке афере што је дало великог ефекта, али није настављено у планираном обиму"

Да ли након неколико година можемо закључити да се дјелује по овим упутствима и методама? Треба подсјетити да је екипа РТРС-а нападана на скупу Правда за Давида у Бањалуци, а на прес конференцији новинарка наше Телевизије названа је погрдним именом.Као ни тада , ни у посљедњем случају поруке Стефана Благића на друштвеној мрежи, нису реаговала удружења новинара.