latinica  ћирилица
30/07/2018 |  16:13 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Интегрисани здравствени информациони систем Српске биће брзо исплатив

Инвестиција од 22,9 милиона КМ без ПДВ-а у Интегрисани здравствени информациони систем у Републици Српској, вишеструко ће се исплатити за кратко вријеме, јер је ријеч о једном од најзначајнијих пројеката који би требало знатно да унаприједи здравствени систем Српске, речено је Срни у Фонду здравственог осигурања.
Фонд здравственог осигурања - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурањаФото: РТРС

У Фонду истичу да је, према процјенама из Студије економске оправданости, ИЗИС, осим економске исплативости, неминовност и потреба јер ће здравствени систем учинити квалитетнијим и ефикаснијим и донијеће значајне финансијске ефекте за цјелокупни систем.

Коментаришући тврдњу члана Сектора за здравство у Социјално-економском савјету СДС-а Слободана Станића да ИЗИС Српску кошта 26 пута више него Србију, у Фонду истичу да ће ИЗИС бити од користи сваком грађанину појединачно, као и за све установе и институције у здравственом систему.

У Фонду истичу да ће се повећати продуктивност здравствених радника јер ће бити растерећени административних послова, биће омогућено праћење и управљање свих регистрованих медицинских апарата, као и праћење искориштености апарата.

"Све здравствене установе биће међусобно увезане, те ће свим установама бити доступне, у реалном времену, информације о извршеним услугама, те прописаним и издатим лијековима. У сваком моменту биће могуће пратити потрошњу лијекова, стање залиха и слично што је значајно и за планирање и спровођење набавки лијекова и других средстава, али и за контролу", навели су из Фонда.

Из Фонда напомињу без технолошких и информационих система, огроман број података и информација које су се налазиле у здравственим установама није било могуће квалитетно пратити и управљати њима.

"Увезивањем свих институција и установа - ресорног министарства, Фонда, завода, института, болница и домова здравља, на основу једнинствених података којима ће сви располагати, ефикасније ће се моћи доносити стратешке одлуке од значаја за здравствени систем Републике Српске", истичу у Фонду.

У Фонду наводе да би пројекат требао да се реализује у року од двије године, а након тога је предвиђен гарантни рок од 36 мјесеци.

"У наредних пет година изабрани конзорцијум је обавезан да у потпуности спроведе пројекат, те да обезбиједи његово несметано функционисање без било каквих накнадних трошкова, као и трошкова одржавања. Напомињемо да ће подаци о осигураницима бити у потпуности безбједни и тајни, јер ће се база података налазити у Фонду који ће бити власник система", истичу у Фонду.

У Фонду закључују да по увођењу ИЗИС-а, здравствени систем очекују бројне предности - омогућавање боље контроле и рационалније управљање средствима обавезног здравственог осигурања, смањење трошкова, побољшање здравствене контроле пацијента, допринос учинковитијем систему здравствене заштите у цјелини, спречавање дуплирања дијагностике, смањење чекања на дијагностичке и терапијске процедуре усљед увођења транспарентних листа чекања и електронских упутница.

У Републици Српској до краја 2020. године требало би да се почне са употребом електронских здравствених књижица, рецепата и картона, како је предвиђено оквирним споразумом који је Фонд здравственог осигурања потписао са конзорцијумом "Ммскод" и компанијом "Ланако" из Бањалуке и "Ериксон Никола Тесла" из Загреба, који су изабрани за најповољнијег понуђача за увођење овог система.

ИЗИС ће се реализовати у неколико фаза, међу којима су израда главног пројекта, формирање примарног и секундарног дата центра за размјену здравствених података на нивоу Републике Српске, испоруку и инсталацију опреме водећих свјетских произвођача, штампу и дистрибуцију картица осигураника и здравствених радника, опремање здравствених установа рачунарима и другом потребном опремом.

За све осигуранике Фонда планиране су електронске картице као замјена за садашње здравствене књижице, које ће они добити бесплатно у периоду реализације система.

Члан Сектора за здравство у Социјално-економском савјету СДС-а Слободан Станић рекао је данас да ИЗИС 26 пута више него Србију, наводећи да је Фонд здравственог осигурања Српске за тај систем потрошио 26.887.000 КМ за око милион становника, док је Србија потрошила за 6.800.000 људи 5.800.000 КМ.