latinica  ћирилица
04/08/2018 |  12:27 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Богданић: Хемофиличарима омогућити продужену рехабилитацију

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић најавио је данас да ће бити размотрена могућност да се обољелим хемофиличарима обезбиједи продужена здравствена рехабилитација, додатно унаприједи профилакса и изнађе начин да тешко обољели буду оперисани.
Богданић са представницима Удружења хемофиличара Републике Српске - Фото: РТРС
Богданић са представницима Удружења хемофиличара Републике СрпскеФото: РТРС

Богданић је рекао новинарима у Теслићу, након састанка са представницима Удружења хемофиличара Републике Српске, да ће о рјешавању овог проблема у наредном периоду разговарати и са представницима Фонда здравственог осигурања.

"На нашу срећу није евидентиран велики број обољелих, али то је озбиљно обољење и, с обзиром да у претходном периоду профилакса није провођена на најбољи начин, одређени број њих је задобио тешка оштећења коштано-зглобног система, што им смањује покретљивост", рекао је Богданић.

Он је истакао да ће бити размотрена могућност да одређени број тешко обољелих, њих десетак, буде оперисано, али с обзиром да до данас у здравственом систему Српске нису рађени такви оперативни захвати, интервенције би се вршиле уз асистенцију стручњака из земаља Европе или окружења, уз претходне терапсијске подршке.

Богданић је подсјетио да је захваљујући националном координатору за хемофилију од 2010. године профилакса код дјеце адекватна и изразио задовољство што је Удружење хемофиличара добро организовано и што је представило овај проблем.

Национални координатор за хемофилију у Републици Српској Јелица Предојевић Самарџић каже да је у Републици Српској регистровано 176 обољелих од неких облика хемофилије, од чега њих 46 тешко, који су у фокусу здравственог система.

Она каже да су у посљедњих 10 година учињени значајни помаци у збрињавању ових пацијената, а прошле године је Клинички центар Бањалука, односно Клиника за дјечије болести, регистрован као европски центар за савремено лијечење хемофилије и признат од Европског савеза за хемофилију.

Самарџићева је истакла да је значајно унапријеђен положај хемофиличара данас, али да проблем представљају обољели током ратног и поратног периода код којих ово обољење није адекватно третирано.

"Радимо на томе да им побољшамо здравствено стање. Данашњи састанак је и прилика да све пацијенте са хемофилијом едукујемо о начину и здравом стилу живота како би и они, колико могу, допринијели побољшању свог здравственог стања", навела је Самарџићева.

Она појашњава да хемофилија типа "А" и "Б", па и "Ц", искључиво болест мушкараца, док се Фон Вилебрандова болест као облик крварења јавља и код жена.

Самарџићева додаје да се јављају спонтана крварења, највише у зглобовима, која их оштећују, те пацијенти постају временом инвалиди ако немају адекватну терапију.

"Захваљујући томе што смо у протеклих десет година увели профилактичну терапију, та крварења су у великом дијелу спријечена", навела је Самарџићева.

Потпредсједник Удружења хемофиличара Српске Милутин Ракић задовољан је најавама са данашњег састанка које се тичу системског рјешавања питања рехабилитације, која је, уз профилактични третман, неопходна за ово обољење.

Ракић је као проблем навео и што је око 80 одсто тешко обољелих удаљено од одговарајућег здравственог центра у Бањалуци.