latinica  ћирилица
05/08/2018 |  20:28 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Освештана црква Светог Пантелејмона у Бргулама код Вареша

Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је храм посвећен Светом великомученику Пантелејмону у насељу Бргуле надомак Вареша у Федерацији БиХ. Храм су саградили прилозима некадашњи парохијани из Бргула, сада избјегли и расељени широм Републике Српске и изван њених граница.

Бргуле – висораван поврх Вареша – земаљски рај, озонска оаза, како с правом бројним епитетима свој завичај описују Бргулани. Ратни вихор их је растјерао све до Њемачке и Аустрије, далеке Америке и Аустралије. Да оду морали су, али завичаја и прадједовског, српског грунта, не одричу се! Након гандијевске борбе Остоја Петровић, прије непуне четири године, вратио се у своју оазу! Девастирану кућу и уништену окућницу обнављао је са супругом. Уз минималну помоћ локалне власти.

"Опремио сам један принудни смјештај у коме живим са супругом. Живимо од моје поензије, држим свиње које продам - и то је то, ништа више", прича Остоја.

А пензија 350 марака, колико добија и Драгутин Лазаревић. И за разлику од Остоје у Бргуле дође једном или два пута годишње из избјегличког насеља Брањево. За помоћ у обнови куће, баш као и Остоја, властима Федерације обраћао се небројено пута. Борио се са опструкцијама и намјештеним листама приоритета. И тек прије који дан добио је грађевински материјал. Сад се бори с новим проблемом – како платити грађевинаре, јер од скромне пензије прехрањује седам чланова породице.

На обнову порушене и уништене имовине, и повратак у Бргуле чека још најмање 56 породица. Само 12 их се вратило. И то старија популација. Јер школе нема, путеви уништени и у коров зарасли, електроводови покидани... Анекс 7 као да не важи за Србе у Федерацији, кажу у Влади Српске.
тон – Радован Грјаић ...То говоре

"Бројке говоре да је проценат повратника Срба у Федерацији пет до шест одсто за разлику од 65 одсто колико их се вратило у Републику Српску. Ми то морамо то промијенити", истакао је Радован Грајић, помоћник министра за избјеглице и расељена лица у Влади РС.

За обнову дијела инфраструктурне мреже, из Владе Српске стигла је помоћ вриједна 50.000 марака. И промијењена локална власт ове изразито неразвијене општине, покушава да Вареш и порушена српска имања отргне од прошлости како зна и умије.

Покушава, што је у Федерацији ипак изузетак, и повремено успијева из празне општинске касе обезбиједити и новац за повратнике, садашње и будуће. Посљедња материјално скромна, али људски огромна, новчана помоћ уткана је у темеље православне богомоље. А она данас премала да прими све христољубиве Бргулане, који се завичаја не одричу.
тон – Хризостом митрополит ...

"Ово је свакако велики и историјски догађај за свакога од вас и свакога од нас, па вас позивам да се заједно молимо данас овдје да нас Господ благослови да нас окријепи и оснажи", рекао је вјерницима митрополит дабробосански Хризостом.

Богомоља у средишту разрушеног насеља, биће мјесто ходочашћа, симбол окупљања, саборовања и живљења, дилему немају повратници у Бргуле, било стални или они који се тек повремено враћају.

До рата је у Бргулама живјело више од 160 српских породица. У цијелом Варешу 4.000 Срба. Сада тек нешто више од стотину их битише! Срамотна статистика за званично Сарајево које се у самопрокламовану мултиетичност заклиње!