latinica  ћирилица
06/08/2018 |  12:13 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Филм "Лица лафоре" приказан на Криту (ФОТО)

Вишеструко награђивани филм Дениса Бојића "Лица Лафоре", рађен у продукцији РТРС, приказан је на петом Међународном фестивалу документарног филма у Иерапетри на Криту.
Лица лафоре - Фото: РТРС
Лица лафореФото: РТРС

Филм је пред бројном публиком приказан у интернационалној такмичарској селекцији у којој се између осталог налазе филмови из Америке, Кине, Камеруна, Аустралије, Њемачке, Швицарске.

Лица лафоре на Криту

Подпредсједник фестивал Георгиос Корианидис рекао је након пројекције да ова важна прича у потпуности оправдава идеју овогодишњег фестивал, а то је спајање и спашавање људи кроз цивилизацијске меридијане.

Аутор филма Денис Бојић изјавио је да је изузетно поносан што се филм још једном представио на међународом нивоу те да је ово осим афирмације Радио телевизије Републике Српске и културног стваралаштва Српске уопште уједно и прилика да се на глобалном нивоу подигне свијест о ријетким болестима те да се кроз примјер породице Гајић свијету понуде могућа рјешења везана за ову проблематику.

"Фестивал, траје од од 4. до 9. августа и одвија се под покровитељством Министарства културе Грчке, Члан је Европске асоцијације филмских фестивала и један од угледнијих у овој земљи, Након Грчке, филм "Лица Лафоре" биће приказан на Сарајево филм фестивалу, те у САД.

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби са Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за Лафорину болест и спас млађе кћерке Милане.

Осим бројних специјалних пројекција и међународних фестивала, филм је приказан на медицинским факултетима у региону, али и на Свјетском конгресу неуролога у Барселони. Значај филма препознат је и на институционалном нивоу, па су "Лица Лафоре" приказана и у Европском парламенту у Стразбуру, у Народној скупштини Српске, те у Парламентарној скупштини БиХ.

Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности, међу којима и Тијана Бошковић, једна од најбољих свјетских одбојкашица, те Миралем Пјанић, фудбалер Јувентуса.