latinica  ћирилица
18/08/2018 |  10:19 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

ДБА: У ФБиХ има 70 радикалних кампова

Београдски Центар за безбједност, истраге и одбрану /ДБА/ саопштио је данас, поводом затварања омладинско-патриотског кампа на Златибору, да у окружењу постоје слични и радикалнији кампови, посебно у Федерацији БиХ /ФБиХ/, на Косову и у Црној Гори.
Аскери - Фото: Screenshot
АскериФото: Screenshot

У саопштењу Центра се наводи да у ФБиХ постоји више од 70 "ер софт" клубова, гдје активно тренира више од 1.000 људи, да је готово половина млађа од 18 година, те да се "ер софт" оружје лако може замијенити правим.

ДБА у саопштењу додаје да ови клубови редовно одржавају и кампове за обуку, а велики новац као донације добијају од Саудијске Арабије.

Познати су "Ратна зона" /War zone/ на Игману, гдје се често окупљају и бивши борци такозване Армије БиХ.

У саопштењу се наводи да је једна од познатијих и група "Црна муња" у Цазинској крајини, који у својим видео снимцима често позивају на нови рат против Срба.

У БиХ је позната и група "Аскери" која обучава дјецу, односно, ријеч је о вехабијама који уче дјецу војним вјештинама, истиче се у саопштењу ДБА.

"Аскери" су сврстани у ред екстремних група у БиХ, а један од оснивача и члан Управног Одбора је Насер Орић.

У саопштењу се наводи да кампови за обуку терориста још увијек постоје на Косову и то је јавна тајна, а има их чак пет.

У тим камповима, како се наводи у саопштењу, раније су били обучавани терористи ОВК, а данас припадници "Исламске државе".

Према посљедњим информацијама, за ову терористичку групу се бори око 400 припадника са Косова.

Центар у саопштењу истиче да је око сто албанских породица приступило овом покрету, а у сваком тренутку у камповима борави и 60 дјеце млађе од 17 година уз пристанак родитеља.

У саопштењу се наводи да је Црна Гора отишла корак даље јер се тамо сваке године организује "Љетњи војни камп за младе", који траје 15 дана.

Ове године је било 45 средњошколаца из Црне Горе и пет из Македоније, а организатор је Министарство Одбране Црне Горе.

Центар за безбједност, истраге и одбрану сматра да кампови за војну обуку треба да постоје и у Србији, али да буду под контролом државе која ће направити добар програм само са једним циљем – приближавање војске омладини.

"Омладина би у оквиру тих кампова била упозната са основном војном обуком и војничким животом, и на тај начин би полазници били заинтересовани за могуће професионално бављење војничким позивом, који би требало да буде узвишени чин свакога ко се одлучи да служи својој држави", истичу у Центру.

Центар ДБА бави се развојем и унапређењем области безбједности, истрага и одбране, првенствено у приватном сектором у који спадају фирме за обезбјеђење, детективске агенције, тјелохранитељи, техничка безбједност, али и све оно што је под окриљем државе.

Оријентисан је на едукацију и обуку из области безбједности, истрага и одбране кроз јавне трибине, савјетовања, семинаре, организацију едукативних игара и радионица.

Камп на Златибору, у којем су дјеца у војничким униформама учила разне вјештине, затворен је у четвртак, 16. августа по налогу Министарства унутрашњих послова Србије, а дјечаци и дјевојчице враћени су кућама.

Тим поводом реаговао је и предсједник Србије Александар Вучић, који је изјавио да држава неће толерисати ствари попут кампа у којем су дјеца у униформама учила војничке вјештине.