latinica  ћирилица
23/08/2018 |  18:20 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Скоро хиљаду миграната у БиХ ушло на подручју Бијељине

Скоро хиљаду миграната до сада је у БиХ ушло на подручју Бијељине - готово половина од почетка августа, подаци су Полицијске управе Бијељина. Полиција се побринула да инцидената не буде, али су мјештани забринути.

Највећи прилив миграната посљедњих мјесеци забиљежен је на подручју Бијељине и Зворника гдје илегално прелазе границу на води. Припадници МУП-а Српске ангажовани су у мјешовитим патролама са Граничном полицијом у пограничном појасу, а појачали су и контроле кретања миграната у унутрашњости територије.

- Покушавамо спријечити да мигранти улазе у град, јер у контакту са тим људима за које не знамо каквог су здравственог стања, да ли су носиоци неких болести које ми не знамо, да ли су евидентирани можда и као терористи или припадници неких јединица, сви су били у рату, значи ту долазе људи о којима не знамо ништа, рекао је Жарко Ћосић, начелник Полицијске управе Бијељина.

Полиција мигранте, које пронађе, организовано спроводи до службе за послове са странцима , гдје добијају привремене документе. Они се из Бијељине углавном крећу према Сарајеву и Бихаћу, без много контакта са локалним становништвом, али то ипак забрињава Семберце, посебно оне у селима уз Дрину и Саву.

Представници политичких партија истичу да је све очигледније да БиХ није спремно дочекала мигрантску кризу, иако је она у земљама региона ескалирала много раније, те да надлежни и сада проблем гурају под тепих.

- Сматрамо да је то велики проблем и да се тим проблемом надлежне институције морају системски бавити. Морају се ангажовати људи и ресиурси , да се на неки начин обезбиједи и безбједеност људи.  МУП је већ урадио неке кораке у том правцу и очекујемо од министарства безбједности да ради свој посао, да уради то исто, нагласио је Александар Ђурђевић, замјеник предсједника Младих социјалдемократа Српске.

У БиХ је на хиљаде миграната из Азије и сјеверне Африке, а подаци о њиховом броју, разликују се од извора до извора. Сви су ипак свјесни да ће доласком јесени проблем прелазака миграната преко граница на води и њиховог смјештаја постајати све сложенији.