latinica  ћирилица
26/08/2018 |  15:13 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Ротердам замијенили Рибником

Брачни пар Бикаревић, Драго и Корлајна, с дјецом Риком и Милом, из Холандије преселили су се у Републику Српску, и живот наставили у Рибнику. Кажу, овдје су пронашли мир, слободу и окружење о којем су одувијек маштали.

Драго Бикаревић рођен је у Ротердаму. Тамо је упознао супругу Корлајну, с којом је засновао породицу. Обоје су имали добре и сигурне послове, али како кажу, притисак живота у великом граду осјећао се на сваком кораку. Кад су схватили да због обавеза не могу довољно времена да посвете дјеци, одлучили су се на радикалан потез – Ротердам су замијенили Рибником, завичајем Драгиних родитеља.

"Зато смо тако одлучили да живимо овдје. Желимо да се бавимо пољопривредом, да имамо башту, можда и по коју животињу, па ћемо видјети како ће да испадне. Мислимо да овдје можемо живјети мало лакше, зато што овдје има природе, има више мјеста, нема куће до куће, нема пуно зграда", прича Бикаревић.

Његова супруга Корлајна каже да је још као дјевојчица маштала о кући са великим двориштем, са животињама и баштом.

"То није било могуће у Холандији, јер су парцеле изузетно скупе. Због тога, одлучили смо се за авантуру и дошли овамо да покушамо. Наш мото је – не сањај, уради то што желиш", истиче Корлајна.

Одушевљени су природом овог краја, али и љубазношћу људи.

"Овдје се сви труде да нам помогну. Чак и странци долазе да нам помогну у изградњи куће. Стану, поздраве се, попричамо. Тога једноставно нема у Холандији", прича она.

Драго каже да је дјеци најљепше овдје, зато што има доста земље, траве, могу трчати, могу се играти, возити бицикл...

Управо природна љепота Рибника дала им је и идеју за посао, који ускоро намјеравају да покрену.

"Размишљали смо да се бавимо туризмом, јер овдје има доста природе, имају ове двије ријеке, и доста се има за видјети, на примјер, овај Национални парку Уна тамо, има доста водопада", рекао је Драго.

Њихова дјеца, Рико и Мила, од наредне године похађаће школу у Рибнику. Већ уче српски језик. И иако увијек постоји опција да се врате у Холандију, Бикаревићи о томе не желе да размишљају, јер како кажу, овдје су пронашли мир све што им треба.