latinica  ћирилица
31/08/2018 |  11:53 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Пројекција филма "Лица Лафоре" у Сан Дијегу

Вишеструко награђивани филм "Лица Лафоре" режисера Дениса Бојића, рађен у продукцији РТРС-а биће приказан у Сједињеним Америчиким Државама. Једна од највећих и најважнијих фармацеутских компанија на свијету (када је производња нових лијекова у питању) "Ionis Pharmaceutical", организоваће 5. септембра велику пројекцију филма "Лица Лафоре" у Сан Дијегу.
Пројекција филма Лица Лафоре у Сан Дијегу - Фото: РТРС
Пројекција филма Лица Лафоре у Сан ДијегуФото: РТРС

Америчка компанија чија вриједност износи седам милијарди долара више од три деценије представља свјетског лидера у области истраживања и развој лијекова везаних за РНК.

Пројекцији филма присуствоваће водећи свјетски научници и љекари који се баве овом болешћу али и остали истраживачи и научници из Сједињених Америчких Држава чије је поље дјеловања неурологија.

Режисер филма, Денис Бојић, истиче да је изузетно поносан на оно што га очекује у Сан Дијегу, те да је ово успјех Републике Српске али и БиХ у цјелини јер се по први пут свјетском научном аудиторијуму на овакав начин презентује напор једне породице и заједнице у којој живи да се једна од најтежих дјечјих болести уклони с лица земље

"Ово је без сумње најважнија пројекција до сада. Пројекција која потврђује да ово није само филм већ дио мисије чији је крајњи исход спасавање живота. Овом пројекцијом филм 'Лица Лафоре' излази из оквира умјетности и постаје средство које у крајњем исходу пружа могућност да се производња лијека убрза те да патње обољеле дјеце широм свијета макар за дан буду ублажене а живот спасен. Позив овако значајне и велике свјетске компаније да прикажемо филм, говори да смо причу из наше локалне заједнице заиста подигли на глобални ниво", истако је Бојић.

Након Сан Дијега, филм "Лица Лафоре" очекују приказивања на фестивалима у БиХ, Србији и Русији те специјална пројекција на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину.

9. септембра репрезентативка Србије и најбоља одбојкашица свијета, Тијана Бошковић, у Звездара театру у Београду организоваће хуманитарно вече с познатима из свијета спорта, културе, филма које ће бити посвећено борби против Лафорине болести.