latinica  ћирилица
07/09/2018 |  09:08 | Аутор: sputniknews.com

Новости: Енглези стигли на Космет да шпијунирају Вучића

Оперативна група британске обавјештајне службе МИ 6 у сриједу је из Македоније пребачена на Косово и Метохију, и то искључиво због доласка предсједника Србије Александра Вучића, открива добро информисан извор из обавјештајних структура.
Прислушкивање - Фото: илустрација
ПрислушкивањеФото: илустрација

Како преносе извори Новости, Вучићева посјета спада у високоризичне и за њу су, и политички и безбједносно, веома заинтересоване разне структуре, не само са ових простора, него и из свјетских центара моћи. А посебно британске обавјештајне службе, чији оперативци већ дуже имају појачан ангажман на овим просторима.

Према информацијама листа, за дводневну посјету Вучића КиМ на ноге су подигнуте све српске службе безбједности, али и међународне снаге у покрајини. Трасе којима се буде кретао Вучић и сва мјеста која ће посјетити обезбјеђиваће припадници Кфора и "Косовских полицијских снага". У ваздуху ће све вреијме посјете бити два хеликоптера Кфора, а још двије летјелице са санитетским материјалом биће у приправности.

Стручњак за безбједност Божидар Спасић каже да је посјета безбједносно изузетно сложена, али сматра да предсједник Србије није угрожен и да ће све проћи без инцидената.

- Наравно, никад нисте потпуно сигурни, јер увијек постоје групе које су ван контроле или су под контролом неких моћних фактора. Постоје велике службе, попут британске, којима ова посјета није у интересу и које могу да закомпликују ствари. Ипак, имајући у виду да ову посјету није одобрила Приштина већ међународне снаге на КиМ, очекујем да ће оне и учинити све да не буде неких непредвиђених ситуација - каже Спасић.

Криминолог Златко Николић упозорава да поруке које стижу из Приштине попут оне да би "Вучић мога да прође као Ђурић" подгријавају атмосферу, која је слична оној пред одлазак српског предсједника у Поточаре гдје је једва избјегао линч.

- Матрица је иста и све указује на то да се спрема сличан сценарио. Вјерујем да су и наше службе, али и међународни фактори извукли поуке из Поточара и да ће учинити све да не буде неугодних ситуација - рекао је Николић.