latinica  ћирилица
07/09/2018 |  18:02 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

У требињским виноградима у пуном јеку берба грожђа

У требињским виноградима у пуном јеку је берба грожђа. Виноградари кажу да је ове године принос чак за четвртину већи него лани, али да је због варљивог и кишног љета било тешко сачувати здраво грожђе.

Варљиво љето је учинило своје , па су виноградари због чешћих киша морали да уложе додатни труд како би сачували квалитет грожђа. 

"Имали смо заиста незгодно љето, са доста киша. Тако да смо морали додатне мјере да предузмемо. Мислим да ће бити принос већи за 20-25 одсто", каже инжењер агрономије у "Агрофину" Бранко Анђелић. 

Берачи су у виноградима од раног јутра, а берба се организује према сортама: оне раније и осјетљивије беру се прве, а остале приспјевају за бербу много касније, чак до октобра.

"Беремо по цијели дан. Није тешко ако је грожђе здраво, па га не треба пребирати. Имамо и паузе", изјавила је радница Мирјана Шкриван.

Када се грожђе обере, почиње дуготрајан и осјетљив процес прераде , док се не добију квалитетна вина и ракије. 

"Ово је доба године када радимо много, све оно шпто смо током године улагали да се покаже", истакао је директор "Подрума Вукоје" Радован Вукоје.

Неки виноградари попут породице Вукоје грожђе производе искључиво за властиту винарију. Други , попут "Агрофина" дио приноса продају и на слободном тржиушту. Наиме, одавно бројни домаћини у Требињу и околини, купују грожђе како би произвели вино и ракију за своје домаћинство. 

"Цијене су отприлике као лани, 1 до 1 и 15 по килограму, зависно од сорте", додао је Анђелић.

Виноградари се надају да ће и лијепо вријеме, без кише , потрајати, како би на вријеме род из винограда пребацили у подруме на даљу прераду.