latinica  ћирилица
08/09/2018 |  08:31 ⇒ 15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић данас на Космету (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић одлучио је да иде у посјету Косову и Метохији, а прво ће обићи Газиводе. Поручује да је његова намјера да заговара мир и да се бори за рјешење проблема, а не да хушка на сукобе.
Све спремно за дочек Вучића (фото: Тањуг/Зоран Жестић) -
Све спремно за дочек Вучића (фото: Тањуг/Зоран Жестић)

Вучић, како је раније било најављено, започеће данас дводневни боравак на Косову и Метохији обиласком бране Газиводе и Зубиног Потока.

Посјету ће почети обиласком језера Газиводе, гдје очекује да све буде мирно и да се на најнормалнији начин обрати и укаже на значај језера, не само за Србе на сјеверу КиМ, већ и за Албанце.

Дописник РТС-а јавља да је на брани језера Газиводе истакнут велики билборд са натписом "Добро дошао председниче". Заставе Србије и билборди истакнути су и у Лешку, Лепосавићу, Косовској Митровици и Зубином Потоку. Налазе се дуж читавог пута од Јариња до Митровице, од пункта Брњак до Зубиног Потока и даље. 

На путу до језера из правца Косовске Митровице и пункта Брњак примјетно је појачано присуство полиције.

Припадници специјалне полиције са специјално обученим псима провјеравали су простор између саме бране. 

Уочи Вучићеве посјете, са највише безбједносне инстанце на Косову – Кфора саопштено је да је ситуација мирна и стабилна и да нема тензија. Из Кфора је поручено да ће предузети све неопходне мјере да се омогући мирна посјета српског предсједника.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да су све међународне институције упозорене и знају да ће предсједник Србије доћи на КиМ, али и да српске службе неће "сједети скрштених руку", те да може да гарантује да се "тамо неће појавити нико ко ће моћи да хапси Александра Вучића".

Вучић ће данас у 14.30 часова у Зубином Потоку обићи Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста Аутономне покрајине Косова и Метохије.

Обилазак бране Газиводе предвиђен је у 15.15 часова, најављено је из прес службе предсједника Србије.

Предсједник Србије потом ће обићи газдинство породице Ковачевић у селу Ибарско Постење, те Пољопривредну школу Приштина са привременим сједиштем у Лешку.

Вучић ће се у 18.10 часова обратити на затварању Бизнис форума у Лепосавићу, а у 20.30 часова у Звечану ће одржати састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије.

Вучић је синоћ поновио да је Србија опредијељена за мир, стабилност и сарадњу. Нада се да ће, у годинама које долазе, бити могуће успоставити притељство са Албанцима.

"Вучић долази, послије притиска ЕУ нисмо имали избора"

Приштинске власти су, послије интервенције САД и ЕУ, промијениле одлуку о забрани предсједнику Србије да посјети Газиводе.

У петак увече је одобрен првобитни план његове посејте Косову, потврдио је министар спољних послова самопроглашеног Косова Беџет Пацоли.

"Посјета је одобрена. Ово није моја одлука, већ одлука владе Косова. Имали смо притисак од ЕУ и савезника, тако да нисмо имали други избор", рекао је Пацоли.

Приштински дневник Коха диторе, навео је да је Приштина одуку промијенила послије "сугестије" САД да се не подижу тензије.

"Поново смо размотрили захтјев и план је одобрен у складу за првобитним захтјевом и у складу са правилима посјета високих званичника у складу са Бриселским споразумом", Коха преноси нову поруку власти у Приштини.

Дневник, такође, наводи да су косовске институције током дана биле у контакту са западним државама око ове одлуке.

Претходно, власти у Приштини нису дозволиле предсједнику Вучићу да у склопу посјете Косову и Метохији посјети Газиводе, а током дана појавила се и информација да му није дозвољена ни посјета Зубином потоку.