latinica  ћирилица
08/09/2018 |  09:18 | Аутор: СРНА

Пологош: Силајџић знао за злочине у логорима у Коњицу

Предсједник Удружења Коњичана Републике Српске Зоран Пологош изјавио је да је Харис Силајџић обилазио логоре за Србе у Коњицу и добро знао шта се тамо дешава.
Српске жртве - Брадина -
Српске жртве - Брадина

- Овдје је све јасно. Харис Силајџић и Алија Изетбеговић су, према свједочењима многих логораша, не само знали за логоре и злочине, него и потписивали одлуке о оснивању тих логора. Обилазили су их - рекао је Пологош за Глас Српске.

Он је истакао да је доказ да је Силајџић све знао и то што је потисао наредбу о размјени преосталих затвореника 6. октобра 1994. године када је размијењено 166 српских логораша.

Пологош сматра да има довољно необоривих доказа, те да је на потезу Тужилаштво БиХ.

- Ми генерално немамо повјерење у правосуђе БиХ, али ево Тужилаштво БиХ је на испиту и видјећемо шта ће учинити - додао је Пологош.

Пологош, који је почетком рата избјегао из Коњица, каже да је тамо почињен страховит злочин, поготово у селима Брадина и Доње Село, гдје је српски народ потпуно нестао.

Десимир Мркајић, који је прије рата живио у Брадини, у логору Челебићи је провео 28 мјесеци и пет дана. Он каже да је кроз тај логор прошло око 700 људи, међу којима је било жена и дјеце.