latinica  ћирилица
08/09/2018 |  17:52 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

За гужве на Рачи, бијељинска управа рјешење тражи од бх. власти

На граничном прелазу "Рача" у Србији све су чешће гужве. Возачи сатима чекају да би ушли у Републику Српску и БиХ. Градска управа у Бијељини најављује да ће од Граничне полиције и Министарства иностраних послова БиХ затражити да, са полицијом Србије, ријеше проблем. Возачи рјешење виде у проширењу прелаза и успостављању више саобраћајних трака.

Викендом возачи на граничном прелазу ''Рача'' у Србији чекају у колонама и више од два сата да би ушли у Републику Српску.

Возачи рјешење виде у проширењу прелаза.

У Граничној полицији БиХ кажу да гужве на другој страни не утичу на проток саобраћаја на бх. граничном прелазу.

"Код нас има више саобраћајних трака и ако су мало веће гужве, отварају се додатне траке и то убрза проток саобраћаја", каже инспектор за граничну контролу ГП БиХ Бијељина Предраг Сантрач.

У ресорном министарству Републике Србије истичу да је за обје државе значајно да на граници имају што већи промет.

Рјешење честих саобраћајних гужви могло би бити у изградњи нових саобраћајница у Срему и ауто-пута који ће повезати Српску и Србију.

"Не постоји ни једна једина ситуација у којој ће Србија да зауставља и да не учини све да та пропусна моћ на граничним прелазима буде већа", рекла је потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић.

Због све чешћих гужви на "Рачи", Градска управа Бијељине најављује да ће од надлежних органа БиХ тражити рјешење.

"Људи чекају по два, па и три сата са малом дјецом, са бебама... Тражићемо од полиције и Министарства иностраних послова да заједнички у координацији са полицијом Републике Србије дође до рјешења...", нагласио је градски менаџер Бијељине Милош Стевановић.

А док надлежни нешто не учине, возачима на граничном прелазу "Рача" остаје једино стрпљење.