latinica  ћирилица
08/09/2018 |  17:52 ⇒ 09/09/2018 | 08:11 | Аутор: РТРС

Прислушкивања, без полагања рачуна – шта је обиљежило рад ОБА-e

Прислушкивање званичника Србије само је посљедња, од бројних афера које су обиљежиле рад Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ у овом мандату.

Због тога је цијели безбједносни сектор у БиХ у тешкој ситуацији, упозоравају званичници Српске. Одговорнима сматрају, прије свих, српске представнике у Савјету министара и Предсједништву БиХ, који су допустили такво стање.

Мандат Османа Мехмедагића, на челу ОБЕ, обиљежиле су бројне афере – од опструкције рада главног инспектора, преко афера Ушће и прислушкивања хрватских политичара и бизнисмена, до забране уласка руском писцу Захару Прилепину у БиХ. Уз све то, ОБА је можда и једина обавјештајна агенција на свијету која ради без парламентарног надзора и то већ дуже од годину.

- Не постоји обавјештајна служба у свијету која не би искористила ту шансу да иде у деструкцију. Ја се бојим да ћемо се, у времену испред нас, суочити са посљедицама рада обавјештајне службе без парламентарног надзора - каже Никола Шпирић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Како изгледа када ОБА ради без надзора, потврдио је случај Прилепин. Такво, самостално дјеловање ОБЕ, која је изашла из уставних надлежности и преузела ингеренције других агенција за провођење закона, може се сматрати и врстом безбједносног пуча, поручују званичници Српске.

- Институције БиХ су пале на овом испиту. Оне не постоје. Нека јасно и гласно кажу да су безбједносне структуре сада преузеле и функцију вођења спољне политике. Ја не разумијем како они не схватају да су прескочени - наводи Синиша Каран, генерални секретар у Служби предсједника Републике Српске.

Умјесто да ОБУ ставе под контролу, институције БиХ, Предсједништво и Савјет министара често стају у њихову одбрану, каже Каран. Тако, нпр, у прислушкивању званичника Хрватске, министар безбједности Драган Мектић није видио ништа проблематично.

- Све до чега смо дошли, све што смо сазнали, а о чему је писао портал Журнал и загребачки Национал, смо предузимали у складу са законом - рекао је  Драган Мектић, министар безбједности БиХ (20.9.2017.)

А кога све ОБА прислушкује и по којем принципу ради, више нико и не зна. Процјене су да се прислушкује око 350 званичника у РС, али и поједини хрватски.

- Ја уопше не размишљам да ли ме неко прислушкује или не прислушкује, мене то не оптерећује - напомиње Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Готово да више нико и не сумња да је ОБА искључиво под контролом СДА и да је већина њихових активности усмјерена против политичких противника ове странке, а све захваљујући изостанку било какве институционалне контроле, што је, уосталом, признао и министар Мектић.