latinica  ћирилица
11/09/2018 |  13:58 | Аутор: СРНА

Јукић: У полицијским агенцијама и тужилаштву постоје опструкције у истрагама

Потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић изјавила је Срни да у полицијским агенцијама и Тужилаштву БиХ постоје опструкције у истрагама учесталих пријетњи и напада на носиоце правосудних функција, те оцијенила да "неко заиста жели да се људима десе неке ствари".
Ружица Јукић - Фото: РТРС
Ружица ЈукићФото: РТРС

Коментаришући инцидент у којем је 7. септембра угрожена безбједност вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић на подручју Зеничко-добојског кантона, на територији општине Олово, Јукићева је напоменула да је Тадићева прије мјесец дана била упозорена да се на њу спрема атентат, али да то није озбиљно схватила.

"Ја сам то рекла и на затвореној сједници ВСТС-а, јер примам одређене информације од грађана и сматрала сам да сам као грађанин дужна да обавијестим вршиоца дужности главног тужиоца да учини све што треба како би заштитила саму себе", навела је Јукићева.

Напомињући да не зна све појединости овог случаја, Јукићева каже да овај догађај повезује са оним што се десило некадашњем предсједнику Федерације БиХ Живку Будимиру 30. септембра 2014. године.

"Ситуација која се десила тада и сада је врло слична и постоје индиције да је можда ријеч о истој особи. Поменула сам Будимира јер имам доказ, рјешење којим је обустављена истрага, а да никад није саслушано идентификовано лице које је ударило у аутомобил предсједника", рекла је Јукићева.

Повезујући ова два догађаја и локацију дешавања, Јукићева је напоменула да оправдано сумња да постоје одређене особе које раде на ликвидацији људи.

"Зашто до сада ни у једном случају ликвидације људи, као што је Леутар, Угљанин и други никада нису пронађени извршиоци? Зато што очито неко не жели да се то ради", тврди Јукићева.

Потпредсједник ВСТС-а рекла је да не вјерује да возача аутомобила није регистровала Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/, која све прати преко базне станице мобилних телефона и може сазнати о коме је ријеч.

Јукићева је навела да се, према закону, не смије пресретати аутомобил који је под пратњом и да је чудно да је човјек који је то урадио побјегао, а да нико није запамтио који је то био аутомобил.

"Поставља се питање ко су људи који штите главног тужиоца и који су њена пратња и да ли је постојала веза између људи из пратње и неких других полицијских агенција", истакла је Јукићева.

Она је напоменула да полицијске агенције знају ко се гдје креће, шта планира, шта прича телефоном, подсјећајући да су и она и Тадићева прислушкиване и да им је праћен службени мејл.

"Није нормално да нам се упуте пријетње, да се саслуша 10 лица, а да се информације уопште не достављају нама који смо оштећени. Није коректно ни да поједини медији, као што је `Слободна Босна`, настоје да обезвриједе овакве нападе", рекла је Јукићева.

Према њеним ријечима, није битно да ли је порука послата од некога из Сирије или од домаћих лица који толико мрзе неког ко није Бошњак или неког ко неће да ради како други хоће. "Само знам да би га полицијске агенције и нашле, уколико стварно желе да истраже о коме је ријеч", каже Јукићева.

Она је оцијенила да је дошло вријеме да полицијске агенције раде свој посао или ће се све завршити "онако како неко то жели".

"Агенције су затајиле, затајило је и Тужилаштво зато што постоје неке снаге које опструишу истрагу. Није случајно да се оволике пријетње дешавају и да се ништа не може открити. Прозивам их све јер ништа није случајно", поручила је Јукићева.

Потпредсједник ВСТС-а сматра да међународна заједница веома гријеши што није предузела одређене кораке да заустави овакве догађаје.

"Можете доћи у америчку Амбасаду или негдје друго и дискредитовати људе прво тврдећи да су психијатријски болесници, што сам и ја доживјела. Након што су видјели да то не пролази, почела је прича да смо ја и Тадићева руски шпијуни, мада ја никада у животу нисам позвана ни у руску Амбасаду, нити контактирала са Русима", рекла је Јукићева.

Према њеним ријечима, то је начин да америчку Амбасаду усмјерите против некога, у овом случају против ње и вршиоца дужности главног тужиоца. "Кад кажете да је неко против Америке, онда га оптужите да је руски шпијун", додала је Јукићева.

Она је додала да америчка Амбасада "прима многе људе који су врло радикални, прихвата њихове изјаве не провјеравајући их".

"И зато смо дошли у ситуацију да поједини политичари анимирају људе, одређене радикалне кругове, да се освете тако што их ликвидирају", рекла је Јукићева.

Оцјењујући да се обични грађани плаше за своју безбједност, она је напоменула да оно што се десило Тадићевој није нимало бенигно и да треба истражити да ли је то била само саобраћајка, зашто је возач побјегао и како нико од полиције није примјетио како изгледа тај аутомобил.

"Поставља се много питања у каквој земљи живимо. Ако ће се бирати људи из политике, наравно да као грађани нећемо имати никакву заштиту. Ако ће тужиоци радити по диктату појединих странака нећемо никада имати заштиту каква треба народу", каже Јукићева.

У петак, 7. септембра, на подручју Зеничко-добојског кантона, на територији општине Олово, десио се инцидент када је непознато возило, крећући се великом брзином, ударило полицијско возило кантоналног МУП-а које се налазило у пратњи возила Тужилаштва БиХ, након чега се наставило кретати према возилу у којем се налазила Тадићева.

Само брзом реакцијом возача, истичу из Тужилаштва БиХ, избјегнут је удес, а непознато возило удаљило се великом брзином са мјеста догађаја.

Због овог инцидента појачане су мјере безбједности за вршиоца дужности главног тужиоца, саопштено је из Тужилаштва БиХ.