latinica  ћирилица
12/09/2018 |  14:11 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Идућа година веома битна за БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигермарк рекао је данас да ће идућа година бити веома битна за БиХ када је ријеч о европским интеграцијама и додао да ће у првој половини 2019. БиХ добити мишљење Европске комисије у којем ће бити "назначене смјернице у смислу стратегије и пута реформи које ова земља треба да предузме".
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

"Надамо се да ће и сљедећи сазив институција, парламената и све странке које добију мандате идуће четири године искористити конструктивно у смјеру интегрисања БиХ у ЕУ", рекао је Вигемарк на конференцији "Европа, БиХ и аустријско предсједавање ЕУ", коју су заједнички у Сарајеву организовали Амбасада Аустрије и Паневропска унија у БиХ.

Он је рекао да у БиХ још недостаје шири дијалог о томе шта значи процес европских интеграција, посебно за младе, те како превазићи препреке на том путу.

Вигемарк је истакао да је сваки дијалог о европским интеграцијама БиХ и региона Балкана важан јер је то једна од тема о којој су сагласни учесници политичког живота.

"С обзиром на то да је у току предизборна кампања, настојимо да избјегавамо политичке коментаре који би могли бити погрешно интерпретирани. Али, судећи према коментарима током конференције, чини се да у БиХ још недостаје шири дијалог шта значи процес европских интеграција", рекао је шеф Делегације ЕУ и додао да је добродошла свака врста политичке дебате у смјеру шта треба предузети на европском путу.

Домаћин конференције амбасадор Аустрије у БиХ Мартин Памер истакао је да је данашњи скуп био прилика да се разговара о кључним питањима која се односе процес европских интеграција, те о неопходним корацима који се односе на реформе.

"Надамо се да ће Европа и реформе бити тема током предизиборне кампање и да ће ове снаге које освоје изборе имати одговорност и знати шта треба да раде. Надамо се да ће са великом енергијом и на конструктиван начин наставити пут БиХ ка Европи", рекао је Памер.

Када је ријеч о европским интеграцијама, он је нагласио да је БиХ на правом путу од 2015. године и да је доста тога урађено, упркос чињеници да се Реформска агенда не спроводи у потпуности.

Шеф Одјељења за проширење ЕУ при Министарству иностраних послова Аустрије Клаус Волфер рекао је да је током данашње конференције, осим отворених политичких питања, било ријечи и о миграцијама и култури компромиса која представља темељ ЕУ.

Замјеник министра иностраних послова БиХ Јосип Бркић изразио је захвалност организаторима конференције која је била прилика да се говори и о достигнућима БиХ у протекле четири године на европском путу.

"Имали смо могућност да направимо анализу стања од 2015. године када је одблокиран европски пут ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, предајом захтјева за чланство БиХ, позитивним мишљењем Европског савјета о захтјеву БиХ, добијањем Упитника и додатних питања Европске комисије", рекао је Бркић.

Он је поновио да ће у догледно вријеме Европска комисија дати своје мишљење, које ће за власти изабране на предостојећим изборима у октобру представљати добар темељ за наставак приближавања БиХ Европској унији.

Члан Предсједништва Паневропске уније у БиХ Осман Топчагић истакао је да је, и поред предизборне кампање, неопходно одржати интерес политичких актера и јавности за процес европских интеграција.

"Сматрамо да и у вријеме предизборне реторике процес европских интеграција треба да се одвија и интензивира како би БиХ могла да сустиже сусједе и у догледно вријеме добије кандидатски статус", рекао је Топчагић.