latinica  ћирилица
14/09/2018 |  14:28 | Аутор: СРНА

Голић: ЖРС да постану респектабилна компанија

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић изразила је данас наду да ће "Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/, које су у процесу реструктурисања, у будућности постати респектабилна компанија у Српској.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

"`Жељезнице` се суочавају са много проблема, застарјелом опремом и возилима, што се мора модернизовати како би се могло ићи у корак са жељезницама из окружења и охрабрила бих управљачку структуру и менаџмент `Жељезница Српске` да наставе даље кораке с циљем развоја ове компаније", нагласила је Голићева.

Она је на свечаности у Бањалуци поводом завршетка пројекта "Модернизација система сигнализације и телекомуникација на дионици Бањалука-Добој" рекла да је посебно важно у имплементацији овог пројекта то што није дошло до новог кредитног задужења, већ су средства обезбијеђења на основу уштеда из ранијих кредита Европске банке за обнову и развој и Европске инвестиционе банке.

"Све што градимо и радимо је за будуће генерације и чинимо све да створимо привредни амбијент у којем запосленима у нашим компанијама треба обезбиједити живот достојан човјека", додала је Голићева.

Она је изразила задовољство што је у реализацији овог пројекта учествовала и домаћа грађевинска оператива која посједује одговарајућу лиценцу, као и тиме да домаћи произвођачи одређених материјала који су уграђени у овај систем имају високе референце за захтјевно тржиште по европским критеријумима.

Вршилац дужности генералног директора "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић рекао је да је овај пројекат коштао 20 милиона евра из већ постојећих кредита и да је он веома значајан за "Жељезнице" јер значи и почетак модернизације која ће бити настављена и у наредним годинама.

"Ово је кључни корак у даљој модернизацији жељезница, а наши радници су стекли знања и вјештине у познавању и управљању овом опремом", додао је Савановић.

Он је навео да је на готово 100 километара на релацији Бањалука-Добој свака станица опремљена модерним сигнално-безбједносним уређајима.

Представник главног извођача радова, чешке компаније "АЖД Праха" Зденек Хрле рекао је да је био велики изазов радити на овом пројекту, који је у складу са свим европским условима градње.