latinica  ћирилица
11/10/2018 |  11:27 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Брчко: Конкурс за инсталирање лед-расвјете

У Брчком би ускоро требало да заживи јавно-приватно партнерство између Владе Дистрикта и приватних предузећа. Једна од тих иницијатива јесте и расписивање конкурса у јавно-приватном партнерству за инсталирање лед-расвјете у свим дијеловима Дистрикта.

Стална комисија за јавно-приватно партнерство у Брчком дала је зелено свјетло за уклањање старог, нефункционалног и скупог начина расвјете и увођење нове лед-расвјете. Тиме би квалитет расвјете у граду и селима био много бољи, а и у буџету би остало много новца.

"Сматрамо да ћемо на годишњем нивоу уштеде бити цирка милион марака, зато што ми тренутно по садашњим цијенама трошимо преко два милиона марака на електричну енергију за јавну расвјету и одржавање", каже шеф Одјељења за комуналне послове у Влади Дистрикта Зоран Булатовић.

У Брчком је јавна расвјета лоша посебно у урбаном дијелу, и зато је лед-расвјета добродошла.

Иако Закон о јавно-приватном партнерству постоји пет година, мало је инвестиција по том основу у Брчком. Послије Центра за дијализу, ово је други такав пројекат.

"На жалост, ми као заједница нисмо препознали предности јавно-приватног партнертсва, било је претходних година покушаја да се неке друге ствари ријеше кроз приватно-јавно партнерство, али постоји одређена сумњичавост оних који доносе одлуке", истиче шеф за привреду у Влади Дистрикта Перо Гудељевић.

У Влади очекују да Скупштина која ће о овоме расправљати, неће опструисати потребе народа. Комисија још није утврдила начин финансирања увођења лед-расвјете.

Само су два начина, један је кредитирањем, а други уштедама које ће настати употребом лед-расвјете од 50 до 70 одсто у односу на стару потрошњу.