latinica  ћирилица
11/10/2018 |  14:55 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Којић: Очекујемо да Суд потврди оптужницу против Дудаковића

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ће Суд БиХ потврдити оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине почињене над српским цивилима и ратним заробљеницима, на основу обимне оптужнице и доказног материјала.

Којић је рекао Срни да је Републички центар током свог истраживања дошао до обимног доказног материјала, те да је поступајућем тужиоцу доставио 8.000 страница тог материјала који се односи на идентификације и размјене, оргиналну видео документацију, те сву осталу документацију која потврђује размјере злочина почињеног над српским становништвом од 13. септембра до 10. октобра 1995. године на подручју Крајине.

Он је навео да се ово кривично дјело односи на убиства, уништавање имовине, храмова, цркава и манастира, као и да су у овом периоду страдала 763 лица српске националности од којих је оптужницом обухваћено убиство 256 лица цивила и припадника Војске Републике Српске који су били заробљени и стријељани.

Којић је истакао да су ови злочини почињени системски и плански, због чега је и квалификација овог кривичног дјела злочин против човјечности.

"Важно је да у овом предмету није дошло до цијепања предмета и да је ово највећи предмет који се налази пред правосуђем БиХ", истакао је Којић.

Он је додао да је важно да се Суд БиХ води правдом и правичношћу, те да на крају овај поступак буде окончан дуготрајном казном затвора за Атифа Дудаковића и сва остала лица.

Којић је поздравио напоре које је уложио поступајући тужилац у овом предмету, додајући да ће Републички центар бити и даље на располагању за сарадњу.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ због злочина почињених над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Крајине.

Њима Тужилаштво ставља на терет злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништење 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката, саопштено је из Тужилаштва.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ терети за злочине против човјечности почињене на подручју општина Петровац, Кључ, Крупа на Уни, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Извор: СРНА/РТРС