latinica  ћирилица
16/10/2018 |  10:47 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" награђен у Скопљу (ФОТО)

Филм "Лица Лафоре" режисера Дениса Бојића, рађен у у продукцији РТРС-а, добитник је награде "Богородичин покров" на трећем истоименом Међународном филмском фестивалу у Скопљу.

Идеја фестивала је промовисање духовних, хуманих и културних вриједности, а сам фестивал подржао је низ европских амбасада.

Филм "Лица Лафоре" приказан је на бројним међународним филмским фестивалима као и медицинским факултетима и здравственим установама, између осталог и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, те у фармацеутској компанији "Ionis Pharmaceutical" у Сан Дијегу.

Денис Бојић (Фото: РТРС)

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби са Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ који се бави темом ријетких болести добио је и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

У наредном периоду "Лица Лафоре" очекују специјалне пројекције и то на 91. Конгресу неуролога Њемачке у Берлину, након чега слиједи пројекција у АКХ универзитетској клиници у Бечу, трећој највећој болници на свијету која је уједно и сједиште медицинског универзитета у Бечу.

Осим тога, филм ће ускоро бити приказан на фестивалима у Сремским Карловцима и Краснодару.