latinica  ћирилица
16/10/2018 |  13:46 | Аутор: СРНА

Јовић: Пронаталитетна политика Владе даје резултате

Број корисника помоћи за опрему новорођенчета повећан је за 832 у овој години и то указује на позитивне резултате пронаталитетних мјера Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите, изјавио је Срни директор Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић.
Јавни фонд за дјечију заштиту - Фото: РТРС
Јавни фонд за дјечију заштитуФото: РТРС

Он наводи да је за девет мјесеци ове године Фонд исплатио помоћ за 7.159 беба рођених у Српској, док је за исти период прошле године ова исплата извршена за 6.327 новорођених.

"Право на помоћ за опрему новорођенчета исплаћује се једноктарно, у износу од 250 КМ, за свако новорођено дијете у породици и као такво може бити добар идикатор повећања броја новорођенчади", рекао је Јовић.

Према његовим ријечима, рок за подношење захтјева за исплату овог права је годину дана од дана рођења дјетета, па број рођене дјеце не мора бити једнак броју поднесених и реализованих захтјева за помоћ за опрему новорођенчета.

"Међутим, у пракси се показало да постоји јасна однос између ових бројева, па већ сада можемо закључити да постоје одређени позитивни трендови када је ријеч о пронаталитетним мјерама које је спорвела Влада Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите", каже Јовић.