latinica  ћирилица
17/10/2018 |  07:54 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

У Скопљу одржана специјална пројекција филма "Лица Лафоре" (ФОТО)

У Скопљу је одржана специјална пројекција филма "Лица Лафоре" аутора Дениса Бојића, рађеног у продукцији наше куће.

Пројекцији су присуствовали бројни представници дипломатског кора, министри у Влади Македоније, представници здравствених установа, те друге личности из културног и јавног живота Македоније.

Циљ пројекције, која је одржана у организицији Амбасаде БиХ у Македонији, градоначелника града Скопља и Министарства здравља Македоније, је глобално подизање свијести о ријетким болестима.

Денис Бојић у Скопљу (Фото: РТРС)

Филм "Лица Лафоре" добио је у Скопљу награду "Богородичин покров" на трећем истоименом Међународном филмском фестивалу.

Филм је приказан на бројним међународним филмским фестивалима као и медицинским факултетима и здравственим установама, између осталог и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, те у фармацеутској компанији "Ionis Pharmaceutical" у Сан Дијегу.

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби са Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ који се бави темом ријетких болести добио је и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

У наредном периоду "Лица Лафоре" очекују специјалне пројекције и то на 91. Конгресу неуролога Њемачке у Берлину, након чега слиједи пројекција у АКХ универзитетској клиници у Бечу, трећој највећој болници на свијету која је уједно и сједиште медицинског универзитета у Бечу.

Осим тога, филм ће ускоро бити приказан на фестивалима у Сремским Карловцима и Краснодару.

У видеу погледајте шта о филму кажу Лепа Бабић, амбасадорка БиХ у Македонији, Денис Бојић, аутора филма и Мила Тарковска, министра за рад и социјална питања Македоније.