latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:07 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Лазић: Нови Савјет министара да подржи реконструкцију Института

Замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да очекује да ће нови сазив Савјета министара подржати реконструкцију Института за нестала лица БиХ.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

"Став наше организације јесте да једино потпуна реконструкија Института за нестала лица БиХ може довести до убрзања процеса тражења несталих Срба у БиХ", рекао је Лазић Срни.

Лазић је напоменуо да је до застоја у процесу тражења несталих лица српске националности дошло формирањем Института за нестала лица БиХ 2008. године, истичући да се то у првом реду односи на ексхумације и идентификације српских жртава рата.

Он је рекао да до сада није било воље у Савјету министара и српских представника у заједничким институцијама БиХ да се процес тражења несталих убрза.

Лазић је истакао да породице погинулих и несталих из Републике Српске нису задовољне процесуирањем ратних злочина почињених над Србима у БиХ.

"Нисмо задовољни овим процесом јер 23 године након рата још нису процесуирани наредбодавци и извршиоци најтежих злочина над Србима, а највећу одговорност у овом процесу имају Тужилаштво и Суд БиХ", закључио је Лазић.

Република Српска још потражује 1.662 нестала српска борца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Српској налазе посмртни остаци 650 неидентификованих лица.