latinica  ћирилица
22/10/2018 |  14:08 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Дачић: На сједници Савјета безбједности о косовској војсци

Министар спољних послов Србије Ивица Дачић рекао је да ће Србија на покушај формирања косовске војске указати на сједници Савјета безбједности УН 8. новембра.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је рекао да се нада да ће на Приштину бити извршен притисак да одустане од формирања војске.

Он је новинарима у Београду рекао да Унмик остаје на Косову и Метохији, да је Кфор према Резолуцији УН једина оружана сила на Космету, те да никакви други акти не могу да се доносе.

"Сви међународни фактори истицали су да је садашњи процес неприхватљив, да су потребне уставне промене /за формирање војске/ и надам се да ће задржати тај став", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да нема ништа од укидања Унмика, јер је тако нешто могуће само ако се неком новом резолуцијом укине постојећа.

"Русија и Кина имају у Савету безбедности стабилан и јасан став о Космету и немогуће је да се то догоди", рекао је Дачић.

Дачић је додао да су приче о укидању Унмика само политичке приче усаглашене у великој мјери између САД, Британије и Приштине и ствари које они понављају на свакој сједници, пренијели су београдски медији.

"Ништа од тога. Остаје Резолуција 1244 и Унмик у свом пуном обиму и надлежности", истакао је Дачић.

Дачић је осудио јучерашњи напад на Србе на Космету наводећи да то говори о нестабилности безбједносне ситуације и опасности по Србе, због чега је неопходно да се тиме баве највиши државни органи.