latinica  ћирилица
22/10/2018 |  16:26 ⇒ 23/10/2018 | 09:47 | Аутор: СРНА

Власти ће депортовати 141 мигранта

Власти Марока саопштиле су да ће депортовати 141 мигранта који су јуче ухапшени када су покушали да сруше ограду на граници са шпанском енклавом Мелиља.

Из Министарства унутрашњих послова Марока саопштено је да је један мигрант погинуо након што је јуче пао са металне ограде висине седам метара, док су 22 мигранта и 12 безбједносних службеника повријећени.

Најмање 200 људи прешло је у Мелиљу, након чега су смјештени у прихватни центар, саопштиле су шпанске власти, док мароканске власти тврде да ће они који нису успјели да пређу ограду бити враћени у земље из којих су дошли.

Мароко, земља у коју држављани других афричких земаља могу ући без визе, постао је главни излаз за мигранте у Европу, након што су оштрији став Италије и помоћ ЕУ либијској обалској стражи спријечили долазак великог броја људи из Либије.

Више од 6.000 миграната ушло је у Мелиљу и другу шпанску енклаву Сеута од почетка године, саопштила је Агенција УН за избјеглице.

Поједини мигранти кријумчарима плаћају да их превезу преко 14 километара мора до Шпаније.

УНХЦР додаје да мушкарци представљају велику већину међу мигрантима који долазе у Шпанију, углавном из Гвинеје, Малија и Марока.

Најмање 800 миграната у јулу је покушало да пређе ограду на граници са Сеутом, што је довело до реакције мароканских власти, које мигранте шаљу на југ земље, далеко од границе са Шпанијом.

Према билатералном споразуму, Шпанија је у суботу, 20. октобра, у Мароко вратила 24 мигранта који су дошли до шпанских Чафаринских острва у близини обале сјеверне Африке, као и 116 који су у августу успјели да прескоче ограду на граници са Сеутом.