latinica  ћирилица
23/10/2018 |  09:01 ⇒ 09:09 | Аутор: ТАНЈУГ

ВМРО-ДПМНЕ тражи да осам посланика врати мандате

У Скопљу је пола сата пре поноћи окончана вишечасовна седница Централног комитета водеће македонске опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ, након које је потпредседник Александар Николоски поручио осморици посланика странке који су гласали за Преспански споразум да врате мандате, истовремено честитајући настанак "нове криминалне коалиције" у Македонији.
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk) -
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk)

"Тражимо од осам посланика да мандате, добијене захваљујући посланичкој листи ВМРО-ДПМНЕ и грађанима који подржавају политику ВМРО-ДПМНЕ, а који су гласали за отпочињање уставних измена у Собрању са циљем промjене уставног имена Републике Македоније, врате грађанима и да поднесу неопозиве оставке", изјавио је Александар Николоски који је ову сjедницу назвао "историјском".

Македонски медији објавили су претходно да су на сједници из странке искључени Сашо Мијалков, бивши члан Извршног комитета ВМРО-ДПМНЕ и начелник Управе за безбиједност и контраобавјештајни рад, као и бивши министар здравства Никола Тодоров.

"Желимо да честитамо нову криминалну коалицију у Републици Македонији: (премијер) Зоран Заев, (премијеров брат) Вице Заев и Сашо Мијалков", рекао је Николовски.

На сједници је, према наводима медија, разријешен дужности и досадашњи потпредсједник странке и градоначелник Кавадараца Митко Јанчев, као и члан Извршног комитета Костадин Богданов, а посланик Панчо Минов синоћ је изјавио да напушта посланичку групу ВМРО-ДПМНЕ.

"Ако је разријешен Митко Јанчев, ја излазим из коалиције са ВМРО-ДПМНЕ. И бићу ван те коалиције докле год је (Христијан) Мицкоски предсједник ВМРО-ДПМНЕ", рекао је Минов.

Медији су незванично јавили да је Мицкоски на сједници Централног комитета предложио одржавање ванредног конгреса ВМРО-ДПМНЕ, али да је тај приједлог одбијен.