latinica  ћирилица
23/10/2018 |  15:37 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Четири сата операције за спас руке

Хируршки тим Клинике за пластично-реконструктивну хирургију у Бањалуци, заједно са васкуларним хирурзима Универзитетског клиничког центра Републике Српске, након четири сата захтјевне мултидисциплинарне операције, успио је пацијенткињи да спаси руку.

Седамдесетосмогодишњој Марици Јусуповић из Штрбаца код Прњавора, дијагностикован је тумор у предјелу лакта, гдје је ампутација руке била неизбјежна. Захваљујући стручним хирурзима, Марица сада има потпуно здраву и функционалну руку.

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну и естетску хирургију Никола Барош истиче да је операција била успјешна.

"Тумор је својим интензитетом захватио и све крвне судове и живце, те је одлука онколошког конзилијума била да се уради ампутација екстремитета. Међутим, добро организованим оперативним захватом урађено је одстрањење тумора, реконструкција захваћених крвних судова, те живаца подлактице", рекао је Барош.

Риједак облик карцинома пацијенткиње који је захватио мека ткива и главну артерију, крвне судове и нерве, сада је потпуно одстрањен.

"Овом приликом смо се водили, као и највећи свјетски центри, тиме да очувамо екстремитет, те да избјегнемо радиклане операције као што је ампутација. Реконструисали смо крвни суд и живац, те за сада имамо добар резултат и постоперативни ток протиче заиста добро", поручио је Миран Петковић, специјалиста пластично-реконструктивне хирургије.

Захтјевним, али успјешним хируршим захватом урађена је и трансплантација живца и вене са ноге пацијенткиње.

"Драго ми је било када смо завршили реконструкцију крвног суда и када смо видјели да је шака која је била плаве боје одмах добила нормалну боју. То је нама васкуларним хирурзима знак да ће све добро проћи", испричао је Северин Дуновић, васкуларни хирург.

А за Марицу слиједи физикална терапија. Љекари, уз сада враћену функцију шаке и лакта, очекују и регенерацију живца и осјетљивости у руци.