latinica  ћирилица
24/10/2018 |  09:12 | Аутор: СРНА

Абе: Токио ће потписати мировни споразум са Москвом

Јапанска Влада планира да потпише мировни споразум са Русијом на основу рјешења територијалног питања, рекао је јапански премијер Шинзо Абе на почетку сједнице парламента.

"Односи са Русијом су у ненормалном стању. Двије земље су без мировног споразума већ више од 70 година", рекао је он.

Он је рекао да се постепено примјењују споразуми постигнути током посјете руског предсједника Владимира Путина Јапану у децембру 2016. године.

"На основу односа повјерења са предсједником Владимиром Путином ми ћемо ријешити територијални проблем и потписати мировни споразум са Русијом. Отворићемо нову еру у билатералним односима", рекао је Абе, пренио је ТАСС.

У септембру, током дискусија на Источном економском форуму, Путин је сугерисао да Јапан треба да потпише мировни споразум до краја године без предуслова.

Путин је 18. октобра рекао да Русија не планира да се одрекне рјешења територијалног проблема те да ће потписивање мировног споразума подићи ниво повјерења између двије земље, подсјећа ТАСС.

Путин је, такође, рекао да му је Абе сугерисао на састанку у Владивостоку да мировни споразум Токија и Москве не може бити потписан прије рјешавања територијалног проблема.