latinica  ћирилица
24/10/2018 |  10:21 ⇒ 15:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Гутерес се нада рјешењу за Кипар

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес вјерује да ће изгледи за свеобухватно рjешење за уједињење Кипра "преживjети", а да ће он припремити пут да се грчки и турски дио Кипра врате преговорима.
Антонио Гутерес - Фото: AFP
Антонио ГутересФото: AFP

У извјештају који је поднио у Уједињеним нацијама у уторак, Гутерес је навео да су грчки и турски предсједници Кипра Никос Анастасијадес и Мустафа Акиндџи рекли да су спремни да се врате преговорима, преноси АП.

Бројне рунде преговора које двије стране већ више од четири деценије воде, нису имале успјеха, а након посљедњих неуспјелих преговора из јула 2017, Гутерес је позвао на размишљање.

Почетком јула, он је од званичнице УН Џејн Хол затражио да саслуша обје стране, а крајем септембра се и одвојено састао са Анастасијадесом и Акиндџијем

Гутерес је нагласио да будући пут којим треба да се иде "мора да буде добро припремљен, са осјећајем за хитност и усредсређеношћу на искоришћавање спремности двије стране да преговарају".

Кипар је 1974. године, када је Турска извршила инвазију на Кипар и окупирала значајне дијелове те острвске земље, подијељен на сјеверосточни турски и јужни грчки дио. 

Тада је дошло до успостављања дјелимично аутономног режима у окупираним дијеловима на сјеверу острва.

Турски дио Кипра прогласио је независност 1983. године, коју међутим признаје само Турска.

Острво је подијељено на четири дијела: Кипарску Републику на југу, Турску Републику Сјеверни Кипар (који признаје само Турска) на сјеверу острва, Зелену линију Уједињених нација, која дијели острво на два дијела и двије суверене базе, над којима је Уједињено Краљевство задржало контролу након проглашења независности Кипра.