latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:39 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Преко сајма лакше до посла

Сајам занимања у Бањалуци понудио је данас око 300 слободних радних мјеста. Сајам, који је вечерас отворен, прилика је и за провјеру занимања која су најатрактивнија на тржишту рада.

Послодавци, агенције за посредовање при запошљавању, образовне институције, установе за преквалификацију, банкари - будући радници. У потрази за запослењем, разни профили људи.

- Тренутно сам апсолвент Саобраћајног факултета у Добоју, Одсјек логистика, долазим из Тешња и у потрази сам за радним запослењем као новостечени инжењер - истакао је Емир Галијашевић.

У потрази за послом и нешто старији. Грађевински инжењер Слободан Гојић 18 година тражи посао.

-Реално мало очекујем пошто су ту и године, 59. годиште сам, значи 60 година је ту. Већ пет -шест година гдје год се пријавите стари сте, тако да, без обзира на искуство и знање.

На 50 штандова траже се радници свих бранши, од дрвопрерађивача до информатичара.

- Тренутно имамо само у Бањалуци и Лакташима 30 отворених радних мјеста, напримјер у Теслићу тражимо 50 радника - поручио је Зоран Вуковић, директор Центра за стручно образовање одраслих “WМТА“ .

Раднике траже и агенције. Само једна нуди неколико стотина радних мјеста, што на домаћем, што на иностраном тржиту рада. Кажу нам, ова година због одласка радне снаге за послодавце би могла бити неизвјесна, али за незапослене из свих бранши и те како повољна. Зато савјетују - директан разговор са послодавцем.


- Кандидати морају да спреме своје биографије, односно молбе за посао. Још један важан савјет бих додао кандидатима, да за сваког послодавца и сваки конкурс посебно припремају ЦВ - напомиње Мирослав Вукајловић, директор Агенције за посредовање при запошљавању "Спектар".

Да је Сајам запошљавања потенцијал за незапослене, кажу и организатори. Само на претходна два промовисано је 800 радних мјеста. Овај су организовале Градска развојна агенција, у сарадњи са надлежним одјељењем Бањалучке управе и републичким Заводом за запошљавање.