latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:50 ⇒ 17:05 | Аутор: Агенције

Експлозивне направе послате Клинтоновима, Обами и ЦНН-у

Небодер Тајм Ворнер центар у Њујорку је евакуисан због сумњивог пакета.
Полиција испред Тајм Ворнер студија (фото: twitter.com/jimsciutto) -
Полиција испред Тајм Ворнер студија (фото: twitter.com/jimsciutto)

Двије експлозивне направе послате су поштом канцеларијама бившег предсједника САД Барака Обаме и бивше државне секретарке Хилари Клинтон, саопштила је Тајна служба, преноси Њујорк тајмс. Си-Ен-Ен саопштава да су њихове просторије у Њујорку евакуисане због сумњивог пакета.

Истражитељи вјерују да направе имају везе са направом која је пронађена у понедјељак у кући милијардера Џорџа Сороша.

Тајна служба је најприје навела да је пресрела два сумњива пакета послата штићеницима Тајне службе, Клинтоновима и Обами. 

Направу адресирану на Хилари Клинтон пронашао је техничар који прегледа пошту у њеној канцеларији, а направу послату Обами пресрео је припадник Тајне службе у Вашингтону.

"Пакети су откривени током рутинских процедура и третирани су као потенцијалне експлозивне направе", пише у саопштењу и додаје се да Клинтонови и Обама нису били угрожени и да није постојао ризик да им пакети буду испоручени.

Покренута је опсежна истрага у којој ће учествовати сви расположиви федерални, државни и локални ресурси како би се открио пошиљалац.

Бијела кућа је осудила покушај напада на Обаму и Клинтонове, истичући да су такви терористички акти неприхватљиви.   

У међувремену је Ројтерс јавио да је пресретнут и сумњив пакет упућен Бијелој кући, али је касније извор упућен у ситуацију потврдио да се то није догодило.

Недуго затим је и Си-Ен-Ен саопштио да су евакуисане њихове просторије у Њујорку, јер је стигао сумњив пакет. Како је навела та телевизија, њујоршка полиција в,ерује да "има ситуацију под контролом".

Истрага је у току, а починиоци и мотиви нису познати.