latinica  ћирилица
25/10/2018 |  08:39 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

МИГРАНТСКА КРИЗА - Гранична полиција Хрватске није спремна за отварање ГП Маљевац (ФОТО)

Нова група миграната уз узвике "Оpen border" (отворите границу) придружила се групи која се на ГП Маљевац налази од јуче. У току су преговори са мигрантима.

Како сазнаје РТРС, Гранична полиција БиХ је спремна да отвори ГП Маљевац, али Гранична полиција Хрватске није спремна за то.

Тренутно, граничне полиције Хрватске и БиХ појачавају своје редове на барикади.

Сви преговори са мигрантима, осим оног да оду одавде, теку добро.

"То ће се морати десити, мигранти ће морати отићи", изјавила је портпаролка Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.

Према њеним ријечима полиција је данас опремљенија, али мигранти немају помоћ од волонтера, тако да им данас нико није донио храну или воду. Дјеца из мигрантских породица узвикивала су на енглеском језику "We are hungry, we are hungry" (Гладни смо).

Повријеђено неколико миграната и полицајаца

Три миграната и три припадника Граничне полиције БиХ лакше су повријеђена у међусобном нагуравању при покушају миграната да пређу границу између БиХ и Хрватске, на прелазу Велика Кладуша-Маљевац, потврдила је портпарол Граничне полиције Санела Дујковић.

Након бурне ноћи за мигранте и припаднике Граничне полиције БиХ и Хрватске, на граничном прелазу Велика Кладуша - Маљевац, данас мирна ситуација. Непосредно испред прелаза, примјетан је мањи број миграната. Њих је, према процјенама Граничне службе БиХ, између 120 и 150.

"Још увијек је су ту у одређеном проценту рањиве категорија - жене и дјеца. С њима се врше преговори. Неће моћи преко границу", рекла је портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.

Граница је сада, како наводи Дујковићева, под апсолутном контролом припадника Граничне полиције БиХ. Није тако било протекле ноћи, када су мигранти још једном покушали да пробију полицијски кордон и уђу у Хрватску. Повријеђена су три мигранта и три полицијска службеника Граничне службе БиХ. 

"Синоћ су мигранти били агресивнији. Покушали су гађати припаднике МУП-а Хрватске камењем и стаклом преко наших служебника. Том приликом било је нагуравања и било је повријеђених миграната и службеника. Али, ријеч је о лакшим тјелесним повредама", додала је она.

Саобраћајница према прелазу је безбједна и омогућен је саобраћај до границе. Сада се чека хрватска страна, која је јуче појачала своје граничне снаге, којима се придружила и специјална полиција. 

Мигранти (Фото: E. M./Klix.ba)

"Хрватска ће као и до сад штитити своју границу од незаконитих улазака и имиграција поштујући све елементе граничног права, хуманитарног права и међународног права", поручио је предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић.

Више од 100 миграната, који су возом и аутобусом стигли на подручје Унско-санског кантона, одмах је враћено у новоотворено прихватилиште за мигранте у касарни Ушивак код Сарајева. На опасност ескалације мигрантске кризе у овом периоду, упозоравано је раније из Полицијске управе из Бијељине. У првих девет мјесеци на подручју које покрива ова управа евиднетиран је 1.371 мигрант. 

"Ми смо први на удару. Овај проблем морамо озбиљно размотрити. Радимо на рјешавању да не дође до кривичних дјела", нагласио је начелник ПУ Бијељина Жарко Ћосић.

Припадници фочанске Полицијске управе пронашли су 20 миграната из Пакистана и Сирије у Калиновику и Фочи, а мигрантска криза биће тема данашње сједнице Предсједништва БиХ.