latinica  ћирилица
25/10/2018 |  11:56 | Аутор: СРНА

Ћосић: За девет мјесеци пронађен 1.371 илегални мигрант

На подручју бијељинске регије у протеклих девет мјесеци полиција је пронашла 1.371 илегалног мигранта, изјавио је начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић.
ПУ Бијељина - Фото: РТРС
ПУ БијељинаФото: РТРС

Ћосић је на конференцији за новинаре рекао да илегални мигранти на овом подручју нису починили кривична дјела ни прекршаје.

Највећи број њих је из Пакистана, Алжира, Ирана, Авганистана и Ирака, а у шест случајева није се могла утврдити земља поријекла.

"Проблеми у вези са уласком илегалних миграната на наше подручје константно су присутни, али радимо на њиховом рјешавању и заштити грађана Републике Српске и њихове имовине", навео је Ћосић.

Према полицијској евиденцији, на подручју Бијељине у августу је пронађено 637 илегалних миграната, у септембру 244, али Ћосић упозорава да је ово смањење узроковано зимским условима и повећањем водостаја ријека у граничном подручју, уз очекивање да ће проблем и даље ескалирати на прољеће.

"За разлику од нивоа БиХ, Влада Републике Српске на вријеме је препознала проблем и организовала праћење кретања илегалних миграната кроз Српску, са циљем да се они што брже и хуманије упуте ка Сарајеву", навео је Ћосић.