latinica  ћирилица
25/10/2018 |  19:03 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

У ЕУ мигранти не могу, а назад неће - заглављени у БиХ, а зима долази!

Да зима стиже и да придошлице с Блиског истока неће и не могу спавати у парковима, бх. власт је "схватила" тек крајем октобра - када су избори завршени! И признали, заједно с Међународном организацијом за миграције, да је ситуација измакла "контроли", првенствено на југозападу.

За Велику Кладушу рјешење немају. Камп насеље Трнови гдје су мигранти привремено смјештени је водоплавно. Чекају, кажу, локалну власт да им понуди нову локацију. И додатна средства!

- Што се тиче миграната на подурчју Велике Кладуше, нажалост, немамо никакво рјешење за њихов смјештај. Ако не будемо добили никакво рјешење од стране локалне власти и подршку од Европске комисије да ово можемо финансирати, заиста не знамо шта ће се десити - каже шеф Мисије Међународне организације за миграције у БиХ Петер ван дер Оверарт.

У Бихаћу су, кажу, нову локацију пронашли. У кругу фабрике Бира.

- Сутра се ставља у функцију прихватни центар у кругу фабрике Бира, тако да ћемо сав онај вишак миграната изван прихватног центра у старом Ђачком дому смјестити у тај прихватни центар - тврди министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган мектић.

Слично, оптимистично Мектић је најављивао и отварање врата прихватног центра у касарни Ушивак, надомак Сарајева. Али, чекало се четири мјесеца. Након што је центар отворен, буквално је преко ноћи, и попуњен. И то послије мигрантских апсурдних путешествија посљедњих дан или два из Сарајева пут Крајине возовима и аутобусима, и одмах присилни повратак у Сарајево, у центар Ушивак, комбијима. "Допунили" су до максимума и центар у Делијашу.

Комесар полиције Кантона Сарајево Мевлудин Халиловић каже да су синоћ заједно са Службом за послове са странцима извршили премјештање миграната са жељезничке и аутобуске станице, њих око 130. Дио њих је смјештен у Ушивак, а дио у Делијаш у Трнову.

Нови мигранти су опет осванули на локалитету сарајевске аутобуске и жељезничке станице. Мухамед (24) из Пакистана,  бар тако пише на потврди којом је исказао намјеру подношења захтјева за азил, и њоме обезбиједио законских 15 дана, незаконитих евентуално и дуже, боравка у БиХ - од одласка у Италију не одустаје!

Мухамед прича да су им рекли да иду у камп, али да је он мали за све њих.

- Кад одемо у камп, врате нас са улаза и кажу нема мјеста. И даље спавамо у парку. Само молимо власти да нас не тјерају, док не сачекамо породице и пријатеље - каже Мухамед.

И док из сна "пробуђени" бх. званичници најављују више међусобне координације и редукцију путовања миграната на релацији пуно Сарајево - препуни Бихаћ и Крајина, академска заједница процјењује додатну ескалацију с доласком нижих температура.

Неџад Корајлић, декан Факултета безбједности у Сарајеву, каже да су у овом случају бх. институције показале да су неспремне да се носе с овим проблемом.

- Мислим да ће се ситуација усложњавати. Бојим се да ће ти људи покушати да на свој начин рјешавају смјештај и траже алтернативе преласка у земље ЕУ. Бојим се да ће у наредном периоду бити још агресивнији - истиче он.

Из Европске уније у БиХ, до сада је "ушло" око 7,5 милиона евра помоћи за смјештај и хуманитарне потребе миграната. Ка Унији је територијом БиХ од југоистока ка сјеверозападу прошло око 20.000 миграната, бар оних регистрованих. Четири хиљаде, пет хиљада, шест хиљада или више - зависи која институција обавља процјену, тренутно их је заглављено у БиХ. Напријед ка Унији не могу, назад ка девастираном Блиском истоку - неће! А, зима не чека!