latinica  ћирилица
25/10/2018 |  21:16 ⇒ 26/10/2018 | 15:36 | Аутор: РТРС

ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ ЗА ПЕЧАТ: Неће бити смјењивани само кадрови ДНС-а

Новоизабрана предсједница и актуелна премијерка Српске Жељка Цвијановић, рекла је у интервјуу за наш магазин Печат, да је стабилност институција приоритет и услов за даљи развој Републике Српске.

- Без стабилних институција нема ни повећања плата, пензија, градње мостова, путева, школа, вртића, студентских домова, факултета, домова здравља, клиничких центара... Институције су срж функционисања Републике Српске - истакла је она.

Цвијановићева је поручила да ће Република Српска за четири године бити још јача и стабилнија и обећала грађанима да ће увијек радити на јачању и просперитету Српске.

Она је увјерена да је очекује лакши посао него што је имао њен претходник, Милорад Додик, јер, како каже, више неће бити опструкција српских представника са бх. нивоа.

- До сада са српским представницима у власти у Сарајеву није постојала комуникација ни координација и то је најбољи показатељ њихове политичке незрелости. Недопустиво је вођење политичке битке преко леђа грађана и институција Српске. Тога више неће бити. Имаћемо више простора да се посветимо развоју, а не свађама - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Додик разумије позицију и приоритете Републике Српске и да је свјестан да су му грађани указали повјерење како би у Сарајеву штитио интересе Српске.

Цвијановићева се у Печату осврнула и на кадровске промјене у Влади и појединим јавним предузећима, рекавши да недавне кадровске промјене нису усмјерене против ДНС-а, како је то представљано у јавности и истакла да ће смјене бити настављене и у наредном периоду.

Ускоро ће, каже, дужности бити разријешени и неки функционери који нису кадрови ДНС-а.

- Не можете неком поклонити максимално повјерење, а да тај неко мисли да му је то пало с неба. Овдје се мора промијенити приступ, а то значи да, кад донесете неку стратешку одлуку о нечему што је важно за друштво у којем живите и које вам је поклонило повјерење, не можете то посматрати у смислу "Идем да се консултујем са овим, а не са оним ко је одговоран за стање у друштву". То неће тако моћи - каже Цвијановићева.

Цвијановићева признаје да је требало да буде више смјена у претходном периоду, али да је, због великих изазова с којима се суочавала Српска, пажња била усмјерена на друге ствари. Сада, каже, слиједи кадровско поспремање, али и постављање одговорних људи на све важније функције, на оба нивоа власти.

- Ја вјерујем у Републику. Вјерујем да ћемо заштити себе и своју позицију. То можемо да урадимо само ако смо јаки. Можемо да радимо, ако бирамо оне који нису калкуланти, који нису мешетари, који знају шта су приоритети и како се приоритети постављају и бране. Мислим да смо ту добили здравију политичку ситуацију - истакла је она.

Када је ријеч о одласку младих, Цвијановићева је рекла да ће власт у Српској радити на побољшању економског и пословног амбијента како би зауставила одлив становништва.

- Овдје недостаје извјесност и то је оптерећујуће за младог човјека, али и за старије који одлазе. Та извјесност није везана за Републику Српску и БиХ, већ за читав регион, јер отвореност граница даје веће могућности. Наше је да овдје правимо амбијент за останак и повратак оних који су отишли - истакла је она и изразила увјерење да ће у новој влади бити довољно младих људи.

Цвијановићева је рекла да се Република Српска и њена власт боре за истину и промјену слике о Српској у свијету. У том смислу, контакти са америчком администрацијом су изузетно значајни, каже она.

- Слика коју ми покушавамо да промијенимо је резултат нечијег лобирања. Ми не лобирамо против било кога, ми лобирамо за истину и Републику Српску. Одлазим у Америку често и тамо имам људе са којима причам. То не радим ни на чију штету, већ у корист истине, што одговара Републици Српској. Тамо је много људи који на другачији начин посматрају Балкан -истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је опозиција у Српској покушала да умањи значај контаката са америчком администрацијом, али да им то није успјело.

Цвијановићева није жељела да открије ко ће бити њен насљедник на премијерској позицији, али је поручила да нова влада мандат може преузети релаксирано, јер ће, каже, затећи апсолутно сређену ситуацију.

Говорећи о коалицији СНСД-ДНС-СП, Цвијановићева је рекла да су Република Српска и њен напредак политички приоритет и главно обиљежје коалиције и разлог дугогодишњих побједа.

Цвијановићева је изразила задовољство изборним резултатом СНСД-а, странке којој су грађани указали највећу подршку, те побједом канидатата коалиције за појединачне функције.