latinica  ћирилица
26/10/2018 |  18:23 ⇒ 27/10/2018 | 08:58 | Аутор: РТРС

На подручју Сарајева и Пала приведено више лица због убиства два полицајца

У сарајевском насељу Алипашино поље убијен је полицајац МУП-а Кантона Сарајево, док је његов тешко рањени колега из патроле, након вишечасовних љекарских напора да му спасу живот, преминуо током дана.

Полицијску патролу напали су крадљивци аутомобила. У току је опсежна акција потраге за починиоцима, у коју су укључене готово све полицијске агенције у БиХ.

У просторије МУП-а Кантона Сарајево у послијеподневним часовима приведно је на информативни разговор више лица са ширег подручја Сарајева и Источног Сарајева.

Крадљивце аутомобила голф 6 хрватских регистарских таблица, јутрос у 4.22 часова, на паркингу у Гетеовој улици, "на дјелу" је затекла полицијска патрола.

И док је полицијски аутомобил био још у покрету, аутомафијаши су их засули рафалном паљбом из аутоматског оружја, највјероватније калашњикова.

Полицајац Адис Шеховић смртно је страдао одмах, његов тешко рањени колега Давор Вујиновић преминуо је у Клиничком центру Кошево.

Један од очевидаца каже да су се чула два рафала, један је био четири до пет метака, па након можда секунд два, поново други.

"Изашао сам на прозор. За неколико минута видио сам полицијско ауто које се зауставило на пјешачком прелазу, тачно на мјесту гдје се десило убиство. И тај момак кад је отворио врата само је зајаукао и рекао да су обојица мртви", прича очевидац.

У главу рањеном Вујиновићу, љекари су операцијама и реанимацијом покушали да спасу живот. Нажалост нису успјели.

"Полицијски службеници су били у покрету са возилом, значи нису укључили ни ротацију, нису чак ни ватрено оружје извадили. То је највиши ниво злочина, који се може извршити", каже Мевлудин Халиловић, комесар МУП-а Кантона Сарајево.

Аутомафијаши су у два аутомобила побјегли са мјеста злочина, на којем је остао аутомобил који су покушали да украду. Вјештачење је вршено на паркингу, а увиђај и прикупљање доказа трајали су готово цијели дан.

Ангажована су два поступајућа тужиоца и још два на терену. На услузи су им, свим расположивим капацитетима, осим сарајевске кантоналне и Федералне полиције и полицајци из других Кантона, МУП Републике Српске, СИПА.

У приправности су и граничари.

Мирна Миљановић, портпаролка МУП Српске истиче да је више лица у току дана приведено од стране њихових полицијских службеника за које сумњају да постоји могућност да су укључени у овај случај.

"Они и даље раде истрагу и потрага је још увијек активна", рекла је Миљановићева.

Да ли су и на који начин приведена лица са злочином повезана, у Кантоналном тужилаштву - тајац. Огласиће се кажу, тек када буду имали релевантне истражне резултате.

"Само могу да кажем да ћемо заједничким снагама, ако треба преврнути све у околини Сарајева и на било ком другом мјесту, како би дошли до извршилаца овог кривичног дјела", каже комесар МУП-а Кантона Сарајево Мевлудин Халиловић.

Уз осуде злочина које су пристизале са свих страна, засједала је и Кантонална влада. Премијер Адем Зољ убиство полицајаца окарактерисао је као најгнуснији чин. Грађане је позвао на смиреност и сарадњу.

"Ово је атак на БиХ. Подузећемо све да МУП КС може успјешно реализовати ову акцију у сарадњи са бх. и ентитетским агенцијама", наводи Зољ.

А сарајлије у шоку. Питају шта они да очекују, ако се најбруталније ликвидирају полицајци.

Кажу да је то жалосно, тужно.

"Убијају људе који нас чувају. Значи да су грађани препуштени на милост и немилост. Ако видимо да нису заштићени ни они који на неки начин требају да нам пруже сигурност, шта онда рећи", коментаришу Сарајлије.

Јесте најгнуснији, али није једини напад аутомафијаша, разбојника и крадљиваца на полицију у Кантону Сарајево. За посљедњих девет мјесеци, пријављено их је 12, прошле године 28.

Приведено је 13 особа које се могу довести у везу са убиством двојице полицајаца у сарајевском насељу Алипашино поље, потврдио је за Ослобођење комесар МУП-а Кантона Сарајево Мевлудин Халиловић.

Мевлудин Халиловић изјавио је и да су у току привођења након убиства двојице полицијаца, те провјера алибија ухапшених.