latinica  ћирилица
28/10/2018 |  11:36 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

На граници са Хрватском и даље око 200 миграната; ГП Маљевац затворен

На обилазници код граничног прелаза Маљевац код Велике Кладуше и даље се налази око 200 илегалних миграната који желе да пређу из БиХ у Хрватску, изјавила је Срни портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.

Дујковићева је рекла да је ситуација на прелазу мирна и под контролом, те да мигранте, међу којима има жена и дјеце, већ пети дан 24 часа обезбјеђују припадници Граничне полиције.

Она је нагласила да Гранична полиција БиХ још није добила одговор ни од једног надлежног органа на писане и усмене апеле да буде ријешена ситуација са мигрантима, као и са затвореним граничним прелазом Маљевац.

Дујковићева је у јучерашњој изјави Срни рекла да је смјештај миграната у надлежности Оперативног штаба на нивоу БиХ, Међународне организације за миграције и УНХЦР-а, а да ће Гранична полиција, уколико за тим буде било потребе, помоћи МУП-у Унско-санског кантона у премјештању тих људи у прихватне центре.

Она је истакла да су припадници Граничне полиције БиХ, у складу са својим надлежностима, протеклих дана онемогућили даље угрожавање људи и имовине на подручју граничног прелаза Маљевац, те да су осујетили даље покушаје преласка границе на граничном прелазу, али и преко зелене границе у близини прелаза.

"Даље активности граничне полиције биће усмјерене на онемогућавање миграната да приступе граничној линији, да илегално пређу границу, али и на заштиту људи и имовине на самом граничном прелазу", навела је Дујковићева.

Према њеним ријечима, Гранични прелаз Маљевац још није отворен за саобраћај, јер то још није одобрио МУП Хрватске.

"Став Граничне полиције је да овај гранични прелаз може бити отворен јер су створени услови за безбједан прелазак људи и возила, али Гранична полиција БиХ не може самостално донијети одлуку о отварању прелаза", појаснила је Дујковићева.

У Великој Кладуши данас се окупило неколико десетина привредника да би изразили незадовољство блокадом граничног прелаза Маљевац, код којег је већ пети дан око 200 илегалних миграната који желе да пређу у Хрватску.

Предсједник Удружења привредника општине Велика Кладуша Ибрахим Ђедовић рекао је да је локална привреда наслоњена на извоз, те да привредници свакодневно трпе енормну штету, што ће их довести у ситуацију да почну отпуштати раднике.